Gradovi

EK usvojila predlog o preseljenju 54,000 izbeglica iz Turske

BRISEL – Nakon dogovora Evropskog saveta i Turske od 18. marta, Evropska komisija je danas usvojila predlog da 54.000 mesta predviđenih za preseljenje izbeglica iz Italije i Grčke u druge članice EU, preusmeri na preseljenje sirijskih izbeglica iz Turske u EU.

EU i Turska su postigle dogovor da za svakog sirijskog izbeglicu koji bude primljen nazad u Tursku nakon što je ilegalno prešao u Grčku jedan sirijski izbeglica bude direktno prebačen iz Turske u EU

„S dogovorom EU i Turske u petak, nudimo tražiočima azila validnu alternativu tome da stavljaju na kocku živote idući opasnim rutama preko mora,“ izjavio je tim povodom Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

Članice EU sada treba da poštuju obaveze i da obezede uređen i bezbedan dolazak i prijem u EU izbeglica iz Turske, dodao je on, kako se navodi u saopštenju Evropske komisije.

Da bi ovaj plan funkcionišao, članice EU moraju da obezbede dovoljan broj mesta u okviru već preuzetih obaveza.

Predlog predstavlja dopunu ranijeg plana za preseljenje 22,504 ljudi koji je dogovoren u julu 2015. godine a na osnovu koga je na raspolaganju ostalo još 18,504 mesta.

AP Photo/ Yorgos Karahalis

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh