• Gradovi

  Ekonomisti: Dobra odluka o Telekomu, sad ga treba „utegnuti“

  Savić: Država da vodi Telekom kao da je privatna firma

  BEOGRAD – Odluka vlade da ne proda Telekom Srbija je dobra, slažu se ekonomisti i dodaju da bi sada domaćeg operatera trebalo „utegnuti“, a da bi vlada trebalo da se prema toj kopmaniji odnosi isto kako bi to činio i privatni vlasnik.

  Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić izjavio je Tanjugu da je ova odluka jedna od lepih vesti ovih dana i ocenio da to raspoloženje deli većina građana Srbije.

  „Javnosti je ponuđeno dosta dobrih argumenta, nakon decenije lutanja kroz privatizaciju i velikih promašaja“, rekao je Savić i dodao da nema razloga, posle svega, prodavati tako dobu firmu kao što je Telekom.

  Osim što vladu nije cena zadovoljila, što je u nekom smislu prelomilo, argument je, kako je kazao, što je reč o dobrom preduzeću, što ne bi trebalo da se previdi.

  Savić je rekao da Vlada Srbije sada treba da uradi sve što bi uradio i privatizacioni fond ili strani vlasnik – najpre da razdvoji funkciju vlasništva od upravljanja.

  „Upravljanje se mora prepustiti profesionalnom menadžmentu, a siguran sam da ima ljudi u Srbiji koji bi to mogli da rade. Međutim, u ovom trenutku se glasno zalažem za inostrani menadžment, jer oni mogu da naparave kompletan ugovor, predvide detalje i zaštite se od mogućeg uticaja partija“, rekao je Savić i dodao da je Telekom prethodnih godina bio najveća zrtva partijskog izvlačenja para.

  Savić je naveo da nema sumnje da će ogroman broj zaposlenih u Telekomu morati da se „svede na razumnu meru“.

  „Tu postoje normativi i to je lako uraditi, ali će morati i to, ali da se eliminišsu druge vrste troškova. Vlada bi trebalo da shvati da je Telekom na liberalizovanom tržištu telekomunikacija, da u tom smislu mora da vodi računa šta radi konkrencija“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima, pored svega što se Telekomu dešavalo i dalje je najprofitabilnija kompanija u Srbiji, a tek šta će se desiti kad se sve to „utegne“.

  Savić je naveo da bi vlada sada rebalo da odluči šta zapravo hoće od te firme u budućnosti – da prodaje ili da zadrži.

  „Prethodne decenije je prvo vlada Slobodana Milošević prodala 49 odsto akcija Telekoma, pa smo to vraćali od Grka i Italijana, a onda smo kupili udeo u Telekomu Republike Srpske, pa u Crnoj gori, a onda smo opet hteli naš Telekom da prodamo. Hajde da napravimo strategiju za narednu deceniju, i da se odlučimo da li hoćemo da privatizujemo ili ne“, rekao je on.

  Konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija izjavio je Tanjugu da je odluka da se Telekom ne proda dobra i da je javna uprava tom odlukom pokazala ozbiljnost i zaštitila interese građana.

  Kako je kazao, dalji proces za to preduzeće mora biti dobar i profesionalno osmišljen i sproveden.

  Bušatlija smatra da su Telekomu potrebna depolitizacija upravljanja, potpuna profesionalizacija i restrukturiranje.

  On je naveo i da se ne protivi privatizaciji, ali pod uslovom da uđe „svež kapital u Telekom, a ne u državnu kasu“, odnosno da to bude dokapitalizacija.

  To je kako kaže, jedini način da uložene pare budu efikasno iskorišćene.

  Ekonomista Saša Đogović kaže da to što nije prodat Telekom „nije nikakva tragedija“ i da je to svakako bolja odluka ukoliko ponuda nije zadovoljila ciljeve koje je vlada postavila.

  On je Tanjugu kazao da treba videti kako će se dalje reorganizovati to preduzeće, kako rešiti višak zaposlenih i kako da se nađe eventualno manjinski partner koji bi upravljao preduzećem uz podizanje vrednosti i ojačavanje pozicije na tržistu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com