Gradovi

Ekonomski potencijal žena nije iskorišćen u potpunosti

KOVAČICA – Pitanje ženskog preduzetništva je pitanje rodne ravnopravnostiI, ali i ekonomsko pitanje, budući da taj vid preduzetništva treba da poboljša napredak privrede I bude generator novih radnih mesta, ukazala je ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović na panelu o ženskom preduzetništvu u Kovačici.

Ekonomski potencijal žena još nije u potpunosti iskorišćen, ali ohrabruje što raste broj žena preduzetnica i što je sve veći broj žena u privredi, rečeno je na okruglom stolu “Žensko preduzetništvo – potencijal za razvoj”, kome prisustvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Ministarka Joksimović je ukazala je da Vlada Srbije na mnogobrojne načine podstiče žensko preduzetništvo, a da je jedan od projekata i “Godina preduzetništva”.

Istakla je da je pitanje ženskog preduzetništva vrednosno pitanje, a da to znači da rodna ravnopravnost ne znači mnogo ako nemamo društvo jednakih šansi.

Pitanje ženskog preduzetništva, prema njenim rečima, jeste I ekonomsko pitanje, budući da taj vid preduzetništva treba da poboljša napredak privrede I bude generator novih radnih mesta.

Joksimović je, međutim, ukazala na problem što je žensko preduzetništvo bazirano na mikro preduzećima, koja su lokalno orjentisana.

“Ja ne bih rekla da je to avantura, to je način da žena postane spremna da donosi sopstvene odluke, da bude nezavisno I socijalno osvešćena, a kada je to tako onda nije ni žrtva nasilja u porodici I u društvu, već aktivan član koji doprinosi I sebi I društvu”, rekla je Joksimović, ukazujući da su ženama preduzetnicama dostupna I sredstva iz IPA fondova.

Na okruglom stolu je ukazano na veliki potencijal ženskog preduzetništva, ali i na to da ekonomski potencijal žena još uvek nije u potpunosti iskorišćen.

Kako je rekla Nermina Ljubović iz Privredne komore Srbije, žena na rukovodećim pozicijama je sve više, ali statistika potvrđuje da ekonomski potencijal nije iskorišćen – zaposleno je manje od 40 odsto, samo 26 odsto preduzeća i firmi je u rukama žena, a tek oko 15 odsto žena obavlja samostalno posao.

“Ono što ohrabruje je da broj preduzetnica raste i da je sve veći broj žena u privredi”, rekla je Ljubović.

Svoje viđenje I iskustvo u ženskom preduzetništvu iznela je i vlasnica i direktorka “D Expreš” d.o.o iz Beograda Ljiljana Karaklajić, navodeći da je napornim I upornim radom uspela da razvije kompaniju, koja zapošljava 692 radnika i posluje na celoj teritoriji Srbije.

“Bilo je teško, naravno. Dugo godina sam naporno radila, moj rad je dao rezultate”, rekla je Karakljajić, koja je dugo radila u državnom sistemu I 2003. godine se, kako je navela, osmelila da krene u privatne vode kurirske dostave.

Karaklajić je poručila da će biti uspešna onda kada svojim radnicima bude omogućila prosečnu platu od 800 do 1. 000 evra.

Vlasnica i dirketorka “Konfekcije Elipsa” iz Kraljeva Božana Pantović rekla je da je posle dugogodišnjeg rada uspela da stvori brend i preduzeće u kojoj su zaposleni I njen muž i ćerka.

“Nastojimo da širimo proizvodnju I dalje. Posao nije lak, ali sa upornim radom, znanjem I timom se sve može”, rekla je Pantović I apelovala I na druge žene da krenu putem preduzetništva.

Predsednik opštine Kovačica Jan Husarik istakao je da je to multinacionalnaopština, koja se jednim delom oslanja na, kako je naveo, vredne, poštene i pedantne žene.

“Pomenuo bih Suzaunu Halupovu koja je po humanosti, zalaganju, talentu, ime Kovačice ponela širom sveta. Nadam se da će i ovaj okrugli sto doprineti da naše žene krenu putem preduzetništva”, rekao je Husarik, ukazujući na veliku brigu SNS i premijera Srbije Aleksandra Vučića za tu lokalnu sredinu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh