KiM

Експедиција “Стазама славних предака“ на путу кроз Руговску клисуру

EKSPEDICIJA2

Екипа експедиције „Стазама славних предака“ кренула је рано јутрос из Пећке патријаршије.

Циљ чланова експедиције данас је Планинарски дом Бјелуха.

На путу кроз Руговску клисуру мораће на тешком терену да савладају око 30 километара.

Чланове експедиције је у Пећкој патријаршији дочекао епископ Рашко – Призренски и Косовско – Метохијски владика Теодосије.

Чланови експедиције добили су и благослов Његове Светости Патријарха Српског г. Иринеја.

Чланове експедиције очекује марш дуг 240 км, стазама и путевима којима се кретала славна  војска Краљевине Србије  пре тачно 100. година, од 03.-21. децембра 1915. године.

Пре поласка, на пријему  у команди Војске Србије у Нишу, командант Копнене војске  генерал потпуковник Милосав Симовић уручио је вођи експедиције Милану Лапчевићу реплику ратне  заставе Војске Србије из 1915. године коју ће експедиција са поносом носити дуж целог  пута.

EKSPEDICIJA2

Током повлачења преко Албаније 1915. године и поред бројних напада српске снаге године нису дозволиле да  српска застава падне у руке непријатеља.

Генерал Симовић рекао је да се нада да ће овакве експедиције постати пракса у обележавању великих јубилеја и одавању почасти јунацима страдалим током “Албанске голготе“.

EKSPEDICIJA4

Свечани испраћај екипе организован је на платоу испред зграде Универзитета у Нишу, где је пре  сто година заседала Влада Србије и где је донета одлука о повлачењу преко Албаније.

Велики број Нишлија испратио је у петак у подне екипу на марш у част славних предака.

EKSPEDICIJA3

Екипа планинара и ентузијаста је у саставу: Милан Лапчевић, Владислав Ценић, Батица Павловић, Наташа Јањић, Марина Станковић, Бојан Раденковић, Зоран Поповић, Драган Жика Стојановић и Милан Петковић.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh