• BG

  Eksperti EU: Izbor sudija u Srbiji problematičan. Rešenje je Pravosudna akademija

  Doprinos rešavanju problema u izboru sudija i tužilaca, koji već godinama predstavljaju centralnu temu srpskog pravosuđa, dali su eksperti EU u svom finalnom Izveštaju sačinjenog nakon dvoipogodišnjeg projekta Jačanja kapaciteta Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužioca (DVT), vrednog 2 miliona evra.

  Postojeća situacija u izboru sudija i tužilaca u Srbiji je problematična, jer su procedure nejasne i nerecizne i ne postoji pravna izvesnost. Ovo je posledica neuspešnog pokušaja da se pomire dva sistema izbora – onog postojećeg pre početka rada Pravosudne akademije (PA) i novog, koji podrazumeva PA, navodi se u finalnom izveštaju eksperata EU.

  Veoma mali broj svršenih polaznika PA postaju sudije i tužioci i zato je dovedena u pitanje svrha postojanja i uloga PA, navodi se u Izveštaju eksperata.

  U preporukama za prevazilaženje situacije se navodi da sistem izbora sudija i tužilaca mora počivati na principu zasluga.

  Predloženo je da  izbor bude zasnovan na jedinstvenom pristupu preko Pravosudne akademije, pod rukovodstvom i nadzorom VSS-a i DVT-a. Takođe se u Izveštaju uzimaju u obzir interesi sudijskih i tužilačkih pomoćnika, te se predlaže definitivni prelazak na novi sistem izbora uz prelazni period u kome bi na svakom konkursu bili zastupljeni i svršeni polaznici PA i sudijski i tužilački pomoćnici u precizno određenom procentu (sistem kvota).

  U preporukama se zaključuje da je novi sistem izbora neizbežan jer je usuglašen sa standardima EU i odražava njene najbolje prakse.

  Dvoipogodišnji projekat, vredan dva miliona evra, imao je za cilj prenos dobre prakse, iskustava i stručnog znanja između španskih i grčkih pravosudnih organa i VSS, DVT i Ministarstva pravde, radi usaglašavanja srpskih propisa i prakse sa pravnim tekovinama EU.

  Projekat je bio usmeren na jačanje kapaciteta tih organa u postupcima izbora i napredovanja sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, jačanje disciplinske odgovornosti i etike nosilaca pravosudne funkcije, kao i na unapređenje odnosa sa drugim državnim organima, medijima i civilnim društvom.

   

  LJ.P.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com