• Gradovi

  Ekvadorski dokumenti potvrdili planove za prebacivanje Asanža u Rusiju

  Dokumenta ekvadorske vlade otkrila su neobičan pokušaj da se osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izvuče iz ambasade te zemlje u Londonu i pošalje u Moskvu kao politički savetnik u tamošnjoj misiji.

  Plan je propao kada su britanske vlasti stavile veto na njegov diplomatski status i onemogućile mu da kao diplomata izadje iz ambasade Ekvadora gde je dobio azil, preneo je Asošiejtid pres.

  Dokumenta je kasno sinoć objavila ekvadorska opoziciona poslanica Paola Vinitimilja koja je protiv odluke vlade o dodeljivanju državljanstva Asanžu.

  Dokumenta su uglavnom potvrdila nedavno pisanje Gardijana da je Ekvador pokušao takav manevar krajem prošle godine.

  Ruske diplomate su navode Garadjana odbacili kao „lažne vesti“, ali dokumenta pokazuju da je Asanž nakratko imenovan kao „politički savetnik“ u ekvadorskoj ambasadi u Moskvi sa mesečnom platom od 2.000 dolara.

  Ekvador je tražio da Asanž dobije diplomatske isprave, ali je plan propao zbog veta Velike Britanije.

  U pismu datiranom 21. decembra 2017. iz britanskog Forin ofisa se navodi da zvaničnici Velike Britanije „ne smatraju da je gospodin Džulijan Asanž prihvatljiv član misije“.

  Asanžov odnos sa ruskim vlastima je pod lupom od američkih izbora 2016. kada su navodno ruski špijuni dali Vikiliksu procurele imejlove predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton kako bi se pomoglo njenom rivalu Donaldu Trampu.

  Asanž je negirao da je mejlove dobio od ruske vlade ili da je pomogao Trampu, mada sve više dokaza sugeriše da je dobio materijal direktno od ruske vojne obaveštajne agencija i da je koordinisao medijsku strategiju s Trampovim sinom, naveo je Asošiejtid pres.

  AP je prošlog meseca objavio interne dokumente Vikiliksa koji pokazuju da je Asanž pokušao da se prebaci u Rusiju još 2010.

  Osnivač Vikiliksa se 2012. sklonio u ambasadu Ekvadora da bi izbegao izručenje Švedskoj, gde je optužen za silovanje, iz straha da bi mogao biti isporučen SAD koje ga traže zbog objavljivanja hiljada poverljivih dokumenata američke diplomatije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com