Novosti online

Електронска индустрија Ниш иде у стечај

Ниш – Одлуком нишког Привредног суда, на предлог Агенције за приватизацију, покренут је стечај у Електронској индустрији у Нишу. Како стоји у образложењу решења Агенције, стечај се покреће због „недоношења одлуке о моделу и методу приватизације у одређеном законском року“.

У холдингу ЕИ корпорације, међутим, саопштили су да не прихватају ову одлуку, и да ће се на њу жалити. Тврде да у Привредном суду у Нишу није завршен поступак за усвајање предложеног плана реорганизације, о чему Александар Поповић, директор ЕИ холдинга, каже:

Одвојени поступци
Председник Привредног суда у Нишу Божидар Станковић потврдио је за „Политику“ вест о стечају у ЕИ: – Ми смо добили решење Агенције за приватизацију и покренули поступак, али имамо информацију да је ЕИ холдинг већ поднео жалбу Привредном апелационом суду, и она ће се ускоро решавати у Београду. Истовремено, у нашем суду се води већ започето разматрање плана реорганизације ЕИ, али то су два одвојена поступка.

– Наше предузеће нема никакве дугове према радницима, већ једино обавезе према држави и државним предузећима, а будући да већ траје поступак за усвајање плана реорганизације, сматрамо да је у интересу читавог друштва да се за ЕИ пронађе модел за опстанак, а не да оде у стечај. Зато смо и одлучили да поднесемо жалбу на одлуку Агенције за приватизацију – истакао је Поповић.

Електронска индустрија је била један од највећих југословенских привредних гиганата у другој половини 20. века. Имала је у једном тренутку више десетина, можда чак и стотину зависних предузећа, у којима је радило преко 27.000 запослених.

Спроведена приватизација ЕИ није успела, велики број фабрика и зависних предузећа је одавно угашен или су пропали. Многе, а међу њима чак и продате фабрике и предузећа уопште не раде, а једино опстају поједине фирме чији се некадашњи производни погони користе као магацини и складишта.

У ЕИ је прекинута производња ТВ и других апарата електронике и микроелектронике, музичких уређаја, телефона и друге телекомуникационе опреме, оптичких уређаја најсавременије технологије за наменску индустрију, полупроводника, апарата за домаћинство, струјомера…

Нема више ни производње рендген апарата и друге медицинске опреме по чему је ЕИ због изузетног квалитета производа била у истој равни са најпознатијим европским фабрикама у Немачкој, Холандији и другим земљама Западне Европе.

Већ неколико година никога од стручњака нема ни у истраживачким ни у развојним институтима и центрима ЕИ, у којима су водећу улогу имали врхунски кадрови – инжењери, економисти, магистри и доктори наука, стручњаци школовани на Електронском и другим факултетима Универзитета у Нишу.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh