Gradovi

EP danas o finalnoj verziji Rezolucije o Kosovu

STRAZBUR – Evropski parlament danas po podne raspravljaće na plenarnoj sednici o finalnoj verziji Rezolucije o izveštaju o Kosovu za 2015. godinu koji je pripremila izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček, a u kojoj se izražava zabrinutost zbog visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu i poziva da se izradi statut ZSO.

U Rezoluciji, koja će biti usvojena u EP sutra po podne, a u koju je Tanjug imao uvid, osvrće se na odluku kosovskog Ustavnog suda o primeni dogovora o Zajednici srpskih opština i poziva da se izrade odgovarajući zakoni i statuti u skladu sa odlukom tog suda.

Pozdravlja se napredak koji je tokom 2015. učinjen u postizanju dogovora u okviru procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, koji se pozivaju da se uzdrže od negativne retorike i nastave sa punom i pravovremenom primenom već dogovorenog.

Oštro se osuđuje nasilno opstruisanje rada kosovske Skupštine, a svi politički akteri se pozivaju da nastave politički dijalog kako bi se obezbedio efikasniji rad poslanika.

S druge strane, ističe se da su borba protiv visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala, kao i reforme tržišta rada, područja koja izazivaju veliku zabrinutost.

U Rezoluciji se iznosi da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koji je EP ratifikovao 21. januara, značajan podsticaj za reforme koje utiru put integraciji Kosova u EU.

Takođe se napominje da pet zemalja EU još nisu formalno priznale Kosovo, ali da bi, ukoliko bi sve članice to učinile, to „moglo doneti veću stabilnost regionu i pomoglo u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“.

Izražava se zabrinutost zbog velikog broja osoba koje se vode kao nestale još iz ratnog perioda i nedovoljnog napretka u tom pogledu.

Pozitivno se ocenjuju aktivnosti kosovskih vlasti u cilju okončanja trenda neregularne migracije i posvećenost borbi protiv terorizma i pozdravlja se napredak u primeni Akcionog plana za viznu liberalizaciju.

Pozdravlja se i usvajanje zakona o radnoj ravnopravnosti, ali se izražava zabrinutost zbog izuzetno ograničenog napretka na polju slobode izražavanja i medija.

Ukazuje se, između ostalog, da su potrebni dalji napori da se zaštite sve etničke manjine na Kosovu i da im se zagarantuju prava.

Spoljnopolitički odbor EP je Izveštaj izvestioca za Kosovo Urlike Lunaček i Rezoluciju 28. januara usvojio sa 37 glasova „za“, 12 „protiv“ i devet uzdržanih.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh