Gradovi

EP pohvalio međukomorski dijalog PKS i PKK

BEOGRAD – Evropski parlament je, u danas usvojenoj Rezoluciji o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, posebno pohvalio međukomorski dijalog koji vode Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova.

Evropski parlamentarci, na sednici u Strazburu, pozvali su Evropsku komisiju da podrži nastavak dijaloga dve komore i unapređenje zajedničkih aktivnosti i inicijativa za ekonomsko povezivanje i jačanje Zapadnog Balkana.

„Komore ne mogu da reše političke probleme, ali mogu da ponude praktična rešenja u zajedničkom, ekonomskom interesu, koja donose konkretne koristi kompanijama i građanima. Naše aktivnosti prepoznao je i podržao i Evropski parlament“, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, saopšteno je iz PKS-a.

Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova, pod okriljem Asocijacije evropskih privrednih komora (Euroćambres), počele su razgovore sredinom 2013. godine. Do sada je organizovano 16 rundi tehničkog dijaloga sa ciljem otklanjanja barijera za trgovinu, investiranje i jačanje privredne saradnje.

Prošle godine u međukomorski dijalog direktno su uključeni i privrednici.

Više od 250 kompanija, članica Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova, učestvovalo je na poslovnim forumima u Prištini i Beogradu, koje su organizovale dve komore, mesečno su održavani sektorski susreti, a mnogi privrednici realizovali su i konkretne poslovne aranžmane.

Pohvale dijalogu i zajedničkim inicijativama Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova ranije su stigle iz Brisela od Johanesa Hana, komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju i Dejvida Mekalistera, izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju.

U Rezoluciji Evropskog parlamenta istaknut je značajan napredak Srbije u procesu evropskih integracija, što je potvrđeno otvaranjem dva pregovaračka poglavlja u decembru prošle godine.

„Pred Srbijom je još dosta posla, ali na tom putu imaće punu podršku Evropskog parlamenta”, poručio je Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh