Gradovi

EP: Srbija glasala za evropsku budućnost

BRISEL – Iz Evropskog parlamenta danas su upućene čestitke srpskom narodu, Aleksandru Vučiću i SNS na uspešno sprovedenim izborima i jasno pokazanoj podršci proevropskom putu Srbije.

U prvim reakcijam na rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji, evropski parlamentarci naglašavaju da je Aleksandar Vučić “tražio i dobio” jasan mandat od srpskog naroda da nastavi sa proevropskim reformama u zemlji.

”U pitanju je impresivna pobeda. Više od 80 procenata onih koji su glasali u Srbiji glasali su za one koji se zalažu za evropske integracije zemlje. To je jasna i solidna politička podrška za nastavak evropskog puta Srbije”, izjavio je Dejvid MekAlister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

MekAlister napominje da je sada na Vladi i Parlamentu da sprovedu reforme u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije, javne administracije, ekonomije, kao i obezbeđivanje slobode medija, ida time još više približe Srbiju EU.

”Srbija ima mnogo prijatelja u Briselu, kao i među zemljama članicama EU. Svi smo spremni da pomognemo, jer želimo da podržimo evropski put ove divne zemlje. Koliko će sam proces trajati, zavisi od napretka same Srbije. Prošle godine taj napredak je bio očigledan i takav zamah mora da se nastavi, uz brzo formiranje nove Vlade i Parlamenta u Beogradu”, zaključuje MekAlister.

U Evropskom parlamentu ocenjuju da Srbija ima “ključnu ulogu” u ostvarivanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Sam Aleksandar Vučić je, prema rečima izvestioca Evropskog paralmeta za Srbiju, svojim ”konstruktivnim pristupom u saradnji sa drugim zemljama omogućio napredak kako u regionalnoj saradnji tako i u odnosima sa EU”.

Istovremeno uz čestititke, u Briselu napominju da su rezultati jučerašnjih paralamentarnih izbora u Srbiji pokazali i ”opasne poene”, koje su dobili pripadnici ekstremne desnice u zemlji:

”Nije dobro to što će se kranje desno orjentisani radikali naći u novom sazivu Parlamenta Srbije”, poručio je Eduard Kukan, predsednik Odbora za saradnju sa Srbijom u Evropskom Paralamentu.

”Bez obzira koliko je to za žaljenje, u demokratiji to se mora prihvatiti, do tačke dok te iste partije i same, na isti način, poštuju demokratske principe”, primetio je Kukan.

On takođe kao ključno ističe to što jasna izborna pobeda premijera Vučića i njegove partije pokazuje da je ”ogromna većina srpskog naroda pokazala jasnu želju za nastavakom reformi i napretkom ka EU“.

”U pitanju je ubeđiva opredeljenost za evropski put i reformski proces Srbije. Tako jaka podrška građana Srbije proevropskim snagama stvara mogućnost da se napravi značajan napredak u integracijama Srbije. Mi smo spremni da podržimo novu Vladu na tom putu”, zaključio je Kukan.

Foto/ Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh