• BG

  Епидемије грипа нема у Србији

  Епидемија вируса грипа влада у свим земљама у окружењу, а у Институту за јавно здравље Батут кажу да епидемије у Србији нема и да је, највероватније, неће ни бити до краја сезоне.

  Епидемиолог Батута Дарија Кисић Тепавчевић каже да је у Србији, као и у региону, у циркулацији вирус типа А, али да је у нашој земљи вакцинација одрађена правовремено, становништво је заштићено, те није било епидемије, преноси Танјуг.

  Она за Танјуг појашњава да је одзив на вакцинацију најбољи у задњих десет година и да је то разлог зашто Србију није задесио сценарио земаља из региона.

  У Хрватској је епидемија до сада однела 45 живота, Републици Српској 16, Црној Гори пет.

  То што је у региону грип однео много живота, Кисић Тепавчевић објашњава да највероватније имунизација није урађена на време, а да су више од 95 одсто умрлих хронични болесници.

  „Хронични болесници су склонији да имају и бактеријске суперинфекције што може да доведе до смртног исхода. Напомињем, код нас је та група заштићена на време, што је управо разлог зашто немамо толико смртних случајева”, каже епидемиолог.

  Сезона грипа се сада налази на свом врхунцу, што је очекивано за овај период године. Од почетка ове сезоне до данас у Србији је пријављено 68.516 обољења сличних грипу, а четири особе преминуле су од овог вируса, кажу у Батуту.

  Вирус типа А на територији наше земље присутан је од краја децембра прошле године. Овај вирус се лагано шири, путем ваздуха, директним и индиректним контактом.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com