• Gradovi

  Epidemiolog: Zatvaranje škola besmisleno ako nema porasta akutnih respiratornih infekcija

   

   

  Epidemiolog Predrag Kon ocenio je  da bi privremeno zatvaranje škola zbog koronavirusa u Srbiji bilo besmisleno ako nema promene u svim akutnim respiratornim infekcijama.

  Upitan zašto Srbija nije sledila primer BiH i Severne Makedonije i privremeno zatvorila škole iako ima veći broj zaraženih od te dve zemlje, Kon je rekao da ima smisla primeniti tu meru ako se primeti porast oboljevanja od akutnih respiratornih infekcija.

  „To je pitanje kome pristupamo sa možda najvećom ozbiljnošću. Doneti odluku da se nastavi rad u školama je možda teža od odluke da prekinu sa radom.

  Ako procenjujemo rizik, mogu reći da zatvarati škole u vreme kada apsolutnog rizika nema, predstavlja pogrešan potez i pucanj u prazno. Da smo zatvorili kolektive, jedino ispravno bi bilo da budu zatvoreni najmanje mesec dana što mislimo da je veća šteta nego korist“, rekao je Kon na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ocenio je da ne postoji država koja može rešiti problem sa koronavirusom ako su gradjani neodgovorni.

  „Ako se nekom kaže da treba da bude u izolaciji i on to prihvati, mi ćemo mnogo lakše rešavati ovu situaciju. Ona ne može biti rešena dekretom ili čarobnim štapićem. Zavisi samo od nas koliko budemo odgovorni prema sebi i celom društvu“, kazao je ministar.

  Najavio je da će od sutra biti uvedeni i dodatni brojevi telefona koje gradjani mogu pozvati u vezi sa koronavirusom i da će više ljudi biti rasporedjeno da primaju te pozive.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com