Gradovi

Epl očekuje prvi pad prihoda za 13 godina

SAN FRANCISKO – Američki gigant Epl predviđa prvi pad prihoda u 13 godina, jer je zabeležio najsporiji rast isporuka ajfona (iPhone) ikada na ključnom kineskom tržištu koje pokazuje znake slabljenja, što upućuje na mogući završetak eksponencijalnog rasta te tehnološke grupe, izveštava Rojters.

Kompanija je saopštila u utorak da je prodala 74,8 miliona ajfona u prvom kvartalu njene fiskalne godine, okončanom 26. decembra, koji je bio prvi ceo kvartal u pogledu prodaje ajfona 6S i ajfona 6S Plus. Rast isporuka od samo 0,4 procenta je najsporiji otkako je ovaj proizvod izbačen na tržište 2007. godine.

„Očekuje se da će prodaja ajfona pasti u tekućem tromesečju u odnosu na isti period prošle godine“, izjavio je generalni direktor Epla, Tim Kuk, na konferenciji sazvanoj za analitičare, na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja.

Prihodi kompanije su u porasli u minulom kvartalu za 1,7 odsto na godišnjem nivou, na rekordnih 75,9 milijardi dolara, iz kojih je generisan profit od 18,4 milijarde dolara, u odnosu na dobit od 18 milijardi u istom periodu prethodne godine.

Uprkos rekornom prihodu, cena akcije Epla, koja je ove godine opala za 5,0 odsto, skliznula je juče u produženom trgovanju na Njujorškoj berzi za još 2,6 procenata, navodi britanska agencija.

Na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, prihodi Epla su u proteklom kvartalu dostigli 18,4 milijarde dolara, što je 14 odsto više nego godinu dana ranije, ali je u prethodnim kvartalima taj rast bio znatno veći.

Usporeniji rast prihoda se, osim usportavanju tražnje, pripisuje i visokom kursu dolara, zbog čega padaju prihodi američkih kompanija na stranim tržištima. U proteklih godinu dana vrednost dolara prema korpi najvažnijih svetskih valuta porasla je oko 9,0 procenata.

Prema proceni kompanije, rast američke valute „koštao“ je Epl u proteklom kvartalu pet milijardi dolara.

Što se tiče perspektiva, Epl u tekućem tromesečju ove godine očekuje prihode izmedu 50 i 53 milijarde dolara, dok je u istom lanjskom kavratlu uknjižio 58 milijardi. Ako se te procene ostvare, biće to prvi kvartalni pad prihoda kompanije od 2003. godine.

Pored toga, Epl očekuje i pad prodaje ajfona u tekućem kvartalu na 50 do 52 miliona uređaja, dok je u istom tromesečju prošle godine prodao 61 milion ajfona.

Kako navodi Rojters, kompanija ni ovog puta nije objavila podatke o prodaji Epl Voča (Apple Watć), svog prvog potpuno novog proizvoda od 2010. godine, a analitičari kažu da je malo verovatno da je taj proizvod postao takav hit kao što je bio ajfon u prvoj godini kada je izbačen na tržište.

AP Photo/Eric Risberg, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh