• Ekonomija

  EPS: Kako kupci izbegavaju da plate dugovanja

  sijalica, struja, eps, električna energija, sijalice, restrikcija,Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

  Oni to rade raspisivanjem javnih nabavki.

  Kako se navodi u sinoćnjem saopštenju EPS-a, cilj takvog poteza je da se promeni snabdevač u trenutku kada imaju neplaćene račune, međutim zakonska obaveza nalaže da se pre promene snabdevača izmiri dug prethodnom.

  „Grad Valjevo je tri puta pokušao to da izbegne. Grad Kraljevo je u vreme raspisivanja tendera za snabdevanje za potrebe javne rasvete imao dug prema JP EPS od tri mesečne fakture, što je ukupno oko 45 miliona dinara. I grad Valjevo je imao višemesečna dugovanja prema JP EPS, koja su u trenutku raspisivanja javne nabavke iznosila čak šest mesečnih faktura, tačnije 40 miliona dinara. Ni Kraljevo ni Valjevo, nisu u potpunosti do danas izmirili svoje obaveze“, navodi se u saopštenju.

  EPS navodi da je, iako je imao pravo da primeni meru isključenja, prebacio te kupce na rezervno snabdevanje kako bi građani imali javnu rasvetu.

  To preduzeće navelo je i da učestvuje na tenderima velikih komercijalnih kupaca, sa cenom koja je ispod tržišne u toj kategoriji kupaca, i ističe da su prema podacima Eurostata, komercijalne cene prema nivou potrošnje u prvoj polovini 2017., kada se radi o potrošnji od 500.000 do dva miliona kWh, veće u Hrvatskoj za čak 28,6 odsto.

  EPS podseća da je tržište električne energije u Srbiji otvoreno 1. januara 2015. godine, što znači da svi kupci imaju pravo odabira snabdevača, kao i da ono zahvaljujući svojoj ponudi, kvalitetom usluga i povoljnim cenama snabdeva 98 odsto tržišta komercijalnih kupaca električne energije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com