Gradovi

Er Srbija uvećala neto profit 44 odsto na 3,9 miliona evra

BEOGRAD – Er Srbija je ostvarila neto profit od 3,9 miliona evra u 2015, premašivši za 44 odsto dobit od 2,7 miliona evra iz prethodne godine, saopštio je danas srpski avio-prevoznik.

Nacionalna avio-kompanija je tako drugu uzastopnu godinu svog poslovanja bila profitabilna.

Ukupni prihodi Er Srbije u 2015. iznosili su 305 miliona evra, i bili su za 16 procenata veći u odnosu na godinu ranije, pre svega zahvaljujući značajnom rastu broja putnika.

Avio-kompanija je zabeležila povećanje ključnih operativnih pokazatelja, u koje spada kapacitet mreže linija koji je uvećan za šest odsto, i u 2015. godini je iznosio 3,65 milijardi ASK (proizvod raspoloživih sedišta i broja putnika), kao i broj obavljenih letova, koji je uvećan za osam procenata i na kraju godine je iznosio 32.384.

Uz to je ostvaren i rast broja prevezenih putnika od 11 odsto na 2,55 miliona u odnosu na prethodnu godinu, a povećana je iskorišćenost kapaciteta za prevoz putnika (load faktor), mera koja pokazuje odnos popunjenih u odnosu na ukupan broj sedišta, koja je u 2015. iznosila 71 procentni poen, u odnosu na 67 procentnih poena godinu dana ranije.

Kod-šer partnerstva Er Srbije su u 2015. godini doprinela 21,5 miliona evra, što je rezultat razvoja postojećih sporazuma i ostvarenja nove saradnje sa avio-kompanijama Ejdžian erlajns, Er Baltik, Er Čajna, Er Evropa i LOT Poliš erlajns.

Nezavisnu reviziju finansijskih izveštaja Er Srbije je obavio KPMG u skladu sa Međunarodnim standardima revizije.

„Povećanje prihoda i profita koje smo ostvarili predstavljaju značajno dostignuće i direktan su rezultat naše nepokolebljive usredsređenosti na smanjenje troškova, povećanje produktivnosti i razvoj naše ponude proizvoda i usluga. Takođe, stalno smo bili usmereni na unapređenje prodaje i na komercijalni učinak, a pažnju smo posvetili i upravljanju prihodima“, rekao je generalni direktor Er Srbije Dane Kondić.

Kako je dodao, Er Srbija je prošle godine konsolidovala i proširila mrežu u Evropi.

„Sada smo u poziciji da je širimo po ostalim regionima, kao i preko Atlantika. Naša je strategija za 2016. godinu da još više učvrstimo mrežu linija koristeći se pozicijom Beograda kao kapije Balkana i preuzmemo regionalne tokove saobraćaja ka SAD“, naveo je Kondić.

Predsednik Nadzornog odbora Er Srbije Siniša Mali je izjavio da su odlični finansijski rezultati Er Srbije u 2015. godini jasan i prijatan znak da je njeno poslovanje sve uspešnije i da strategijom koju primenjuje ostvaruje ključne komercijalne ciljeve.

„Uz podršku akcionara, Er Srbija će ovog leta proširiti svoju mrežu na pet novih tržišta, u koje spada i Njujork, čime će se otvoriti vrata daljeg rasta, povećati prepoznatljivost brenda Srbije i postaviti temelji za još veći doprinos avio-kompanije razvoju nacionalne privrede u 2016. godini“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, nastavak ekspanzije Er Srbije je u 2015. godini stvorio mogućnost za otvaranje brojnih radnih mesta, pri čemu je avio-kompanija primila 400 novih zaposlenih i povećala ukupan broj zaposlenih u okviru Er Srbija grupe uključujući i zavisna preduzeća Er Srbija ketering i Er Srbija graund servisiz na 2.450.

„Tokom prošle godine su konkursi za zapošljavanje kabinskog osoblja privukli ukupno 6.400 kandidata, najveći broj prijavljenih u istoriji nacionalnog avioprevoznika, što je dokaz velikog ugleda koji aviokompanija uživa kao poslodavac“, naveo je Mali.

Potpredsednik Nadzornog odbora Er Srbije i predsednik i generalni direktor Etihad ervejza Džejms Hogan je poručio da ih raduje kontinuirani uspeh Er Srbije u sprovođenju procesa restrukturiranja i jačanja komercijalnih aspekata poslovanja.

„Taj uspeh je dokaz strateškog partnerstva na delu. Er Srbija je ostvarila izuzetan napredak na putu ka održivoj profitabilnosti. Evropsko tržište je veoma konkurentno, a stalnim ulaganjima u proizvod i usluge aviokompanija je razvila ubedljivu ponudu za evropske putnike“, kazao je Hogan.

Foto/Er Srbija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh