Gradovi

Erdogan: Hrvatska primer suživota različitih veroispovesti

ZAGREB – U Hrvatskom narodnom pozorištu održana je švečanost povodom 100 godina islama u Hrvatskoj, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je da Hrvatska predstavlja „hvale vredan“ primer suživota različitih veroispovesti.

„Muslimani danas u Hrvatskoj slobodno praktikuju svoju veroispovest i nisu izloženi nijednoj vrsti diskriminacije i marginalizacije“, rekao je Erdogan u Zagrebu, dodajući da je tome značajno doprinela saradnja između Turske i Hrvatske.

On je rekao da u savremenim društvima treba negovati saradnju, a ne sukob civilizacija i poručio da je pogrešno tumačiti razlike u veroispovesti na osnovu bolnih istorijskih događaja već se, kako je istakao, treba okrenuti „sjajnim primerima suživota“.

„Ako budete zagovarali dijalog, suživot različitih veroispovesti, budite sigurni da će se oni koji nas pokušavaju okrenuti jedne protiv drugih srušiti u vlastitoj tami“, rekao je Erdogan, prenela je Hina.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ocenila je da je „bez obzira na traumatična viševekovna sukobljavanja, islam u Hrvatskoj napredovao“, navodi hrvatski N1.

„Muslimani su deo hrvatskog društva i kulture“, rekla je Kitarović i dodala da položaj muslimana u Hrvatskoj može da bude podsticaj za pravno rešenje drugih država.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković smatra da Hrvatska može da bude primer kako kvalitetno urediti odnose države i islamske zajednice.

„Sigurno možemo biti ponosni na svoj miroljubivi i dobrodušni pristup sa svim verskim zajednicama. Treba da vodimo računa o onome što nas spaja, a ne razdvaja“, poručio je Orešković.

Prisutnima se obratio i predsedavajući predsedništva BiH Bakir Izetbegović koji je ocenio da „nije slučajno da je napredak Hrvatske tekao uporedo s izrastanjem i afirmacijom islamske zajednice u zemlji“.

„Hrvatska je svetli primer kako uspostaviti odnos između verske zajednice i države. U Hrvatskoj muslimani prava ostvaruju u punoj meri i istaknuti su članovi društva“, poručio je Izetbegović.

Muftija islamske zajednice u BiH, reis-ul-ulema Husein efendija Kavazović rekao je da muslimani Hrvatsku doživljavaju kao svoju domovinu u kojoj, kako je naveo, mogu izraziti svoj muslimanski i evropski identitet.

„Prava i položaj muslimana u Hrvatskoj na nivou su kojim možemo biti zadovoljni“, rekao je on.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Katara, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

AP Photo/Darko Bandic

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh