• Ekonomija

  Erdogan i Putin utanačuju: Turski tok može brzo

  putin,erdoganFoto: AP

  „U susretu dva predsednika na marginama samita G20 razmatrani su projekti ‘Turski tok’ i ‘Akuja’ i potvrđena je zainteresovanost. Polje za saradnju je veoma široko“, rekao je novinarima pres sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov.

  Prema njegovim rečima, sednica međudržavne komisije Rusije i Turske održaće se u Sankt Peterburgu 15. decembra, prenosi agenciju Tass RTS.

  Šef Gasproma, Aleksej Miler, je novinarima u Antaliji ranije danas rekao da projekat „Turski tok“ može da bude realizovan u vrlo kratkom roku, iako međuvladin sporazum još nije potpisan.

  Razlog za takav stav on vidi u tome što je sa turskom stranom postignut dogovor da cevi po dnu Crnog mora budu položene na isti koridor koji je planiran za projekat „Južni tok“.

  Podsetio je da se ta dva projekta podudaraju u dve trećine trase. Pri tome su za „Južni tok“ obavljena sva istraživanja i pripremne radnje koje se mogu iskoristiti za „Turski tok“, zbog čega njegova realizacija može da počne za kratko vreme.

  Miler nije precizirao konkretne rokove jer, kako je rekao, sve zavisi od potpisivanja međuvladinog sporazuma.

  Uveren je da će konačni dogovori o zapadnoj maršruti za isporuke gasa u Kinu (Snaga Sibira 2) biti postignuti naredne godine.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com