Gradovi

Erdogan predlaže izgradnju novog grada za izbeglice

ISTANBUL – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je predložio izgradnju novog grada na severu Sirije, u koji bi bili smešteni neki od više miliona izbeglica koji beže od rata u toj zemlji, javili su danas turski mediji.

Erdogan je u govoru u Istanbulu sinoć naveo da bi novi grad bio izgrađen u blizini turske granice i dodao da je o toj ideji već razgovarao sa američkim predsednikom Barakom Obamom, prenela je agencija AFP.

„Reći ću vam nešto? Kakvo je rešenje? Da osnujemo grad na severu Sirije“, rekao je turski predsednik.

On je dodao da bi grad imao površinu od 4.500 kvadratnih kilometara, a da bi njegova infrastruktura mogla da bude izgrađena u saradnji sa međunarodnom zajednicom.

„Razgovarali smo o toj ideji sa g. Obamom i čak odredili koordinate, ali plan još nije počeo da se realizuje“, izjavio je Erdogan, koji nije naveo koji je rok za realizaciju projekta.

Turske vlasti su više puta pokušale da uvere svoje zapadne saveznike da pomognu u uspostavljanju bezbedne zone u Siriji, gde bi mogle da budu smeštene izbeglice, ali je ovo prvi put da je Erdogan predložio izgradnju čitavog grada.

U Turskoj se trenutno nalazi oko 2,7 miliona sirijskih izbeglica.

Yasin Bulbul/Presidential Press Service, Pool via AP, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh