Gradovi

Erjavec najavio krivičnu prijavu zbog tajnog snimanja

LJUBLJANA – Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec najavio je podizanje krivične prijave protiv nepoznate osobe koja je snimila njegov neformalni razgovor kada je za premijera Miru Cerara rekao da je „politički amater čija vlada neće trajati duže od godine dana“.

Razgovor je snimljen neposredno nakon parlamentarnih izbora 2014, pre formiranja koalicije i ulaska Erjavčeve stranke u vladu Mire Cerara. Erjavec je tada za budućeg premijera rekao da je „neiskusni šofer koji po prvi put seda u veliki kamion“.

Erjavec je za slovenačku TV rekao da je sporni snimak nastao u televizijskom studiju nakon njegova gostovanja u TV emisiji, a tokom neformalnog razgovora sa saradnicima Ljudmile Novak, predsednice demokršćanske stranke Nova Slovenija (NS).

Izrazio je i sumnju da se „tempiranom objavom starog snimka“ pokušava poljuljati vlada, odnosno on lično, budući da je stranka Ljudmile Novak jedna od potpisnica interpelacije kojom se traži njegova ostavka.

Ljudmila Novak energično je demantirala svaku vezu s nastankom i objavljivanjem audiosnimka te navela čak da sumnja da ju je sam Erjavec pustio u javnost, kako bi skrenuo pažnju s kritika koje se spominju u interpelaciji, a o kojoj će parlament odlučivati za dvadesetak dana.

U obranu Erjaveza je stao i premijer Miro Cerar koji smatra da se taj „mali skandal“ neće odraziti na rad koalicije i njegovo poverenje u Erjavca kao ministra.

„Za mene je bitno da u vladi dobro šrađujemo, a ono što se privatno kaže u nekoj relaksiranoj atmosferi nema nikakvog značaja“, kazao je Cerar, preneli su slovenački mediji.

U razgovoru za Slovensku televiziju Erjavec je kazao kako je bio upoznat da će neki portali i televizijske stanice objaviti snimak na kojoj za svoj ulazak u Cerarovu vladu kaže „da ga ne zanima ako ne dobije povišicu za penzionere te da će u suprotnom radije u opoziciju ili ‘čuvati ovce'“.

Najprije je, kaže, mislio da se radi o šali ili da ga oponašao neki imitator, no kasnijom se proverom utvrdilo da je snimak autentičan, ali stari, odnosno nastao je na dan nakon objavljivanja izbornih rezultata koji su Cerara doveli na mesto mandatara, a onda i predsednika vlade, prenela je regionalna N1 TV.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh