• Gradovi

  Erjavec: Plan Italije o suspenziji Šengena dezinformacija

  LJUBLJANA – Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec odbacio je kao medijske dezinformacije tvrdnje da Italija zbog migranata koji joj dolaze iz Slovenije namerava ponovo da uspostavi graničnu kontrolu svih osoba koji prelaze granicu, uključujući i nadzor putnika u međunarodnim vozovima.

  „To je dezinformacija italijanskih medija“, kazao je Erjavec u razgovoru za Slovenačku televiziju.

  Milanski dnevnik „Korijere dela sera“a objavio je da Italija ima plan uspostave granične kontrole za sve putnike koji dolaze iz Slovenije jer u nju nedeljno dolazi više od 300 migranata koji u Italiji traže azil, pri čemu se list pozivao na neimenovane izvore u italijanskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

  Erjavec je rekao da se radi o dezinformaciji, što je Slovenija ustanovila u kontaktima s italijanskom vladom, ali da Slovenija čini sve kako bi u sadašnjoj migranstkoj krizi bila pouzdana članica šengenskog prostora i da na adekvatan način kontroliše svoju granicu s Hrvatskom.

  Komentarišući uspostavu graničnih kontrola na koje se zbog migrantskog talasa odlučuju pojedine zemlje Šengena poput Danske i Švedske, Erjavec je rekao da je reč o privremenim merama, ali da bi opstanak šengenskog prostora mogao biti ugrožen ako se ne dođe do efikasne kontrole spoljnih granice EU-a za što je potrebno vreme.

  Rešenje se ne može tražiti u zatvaranju unutrašnjih granica Šengena već je za migrantsku krizu potrebno naći trajna rešenja i uvesti nova pravila budući da je to neštro sa čime će se EU suočavati i sledećih godina, kazao je Erjavec.

  On je dodao da bi aktuelni spor Irana i Saudijske Arabije mogao dodatno da destabilizuje Bliski Istok i poveća broj ljudi koji se odlučuju za put prema Europi.

  Foto Tanjug, T. Valič

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com