Politika

„EU da kaže kada zatvara granice“

Tomislav Nikolić Brisel EUFoto: AP Photo/Virginia Mayo

„Očekujemo da svi budu korektni prema nama, kao što smo mi prema drugima, da na vreme saznamo kada iz Srbije migranti neće moći da odlaze dalje, pošto je to nama veoma važno, i sigurno nećemo prvi zatvarati granice“, istakao je Nikolić u Briselu u sredu na radnoj večeri lidera zapadnog Balkana posvećenoj migrantskoj krizi.

On je naveo da je Srbija u iščekivanju, pripremljena na svaku odluku i da misli da će se članice EU uzdržati od jednostranih poteza.

„Imamo obećanje Slovenije da će veoma korektno, odmah, da nas obaveste ako će kroz dva dana da zatvore granice, tako da ćemo imati vremena i mi da reagujemo pravovremeno“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, današnji dnevni broj izbeglica, koji bi možda ostao privremeno u Srbiji, ne bi bio veliko opterećenje za Srbiju.

On je naveo da su predstavnici svih država na balkanskoj ruti imali prilike da ne samo da iznesu stanje ili to na šta su spremni, već i da čuju, naslute šta se to priprema i šta bi moglo da se desi.

„Srbija je iskoristila priliku da pokuša da razume da li EU ima rešenje, da li ima odgovor na svaku negativnu situaciju koja bi mogla da se ponovi“, rekao je Nikolić.

„EU mora da zna da li su neke države već postigle kapacitet migranata koji mogu da prime ili su blizu, da nas ne iznenade jednog dana i da kažu gotovo je, da nas Austrije ne iznenadi veoma bliskim zatvaranjem granice koje je najavila“, kazao je Nikolić.

„Slovenački premijer Miro Cerara rekao je jasno i glasno da će i oni zatvoriti granice. Međutim, nije naišao na odobravanje, posebno predsednika (Evropske komisije Žan Klod) Junkera, koji je rekao da je to apsolutno protiv svih evropskih pravila, da će oni razgovarati sutra sa Austrijom, ali da takvo rešenje ne dolazi u obzir, da Grčku ne žele da ostave izolovanu izvan svega“, kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da imamo kapacitete za 3.000 ljudi, ali i da je to uglavnom neiskorišćeno, pošto u Srbiji migranti čak i ne prenoće.

„Veoma je kompleksna situacija u kojoj smo svi mi na jednoj ruti. Mislim da bi najbolje bilo ako prestane prihvat migranata, da to krene sa juga i da samo odtekne ono što je stiglo u naše zemlje“, reko je Nikolić.

Međutim, naglasio je on, očigledno je da je situacija alarmantna i da o tome govore i NATO brodovi koji bi kontrolisali ponovo more, pošto se iz Libije očekuju nove izbeglice.

„Rekao sam da EU mora da ima rešenje, da ne može da drži u neizvesnosti ostale države“, naveo je Nikolić, podsećajući da je po evropskim standardima i normama apsolutno nemoguće zaustaviti svakoga ko želi da se doseli.

„Zatvaranje granica zaustavilo bi siguran i bezbedan priliv migranata, a ja posle očekujem da bi migranti po svaku cenu želeli da uđu u Evropu i da mi to više ne bismo mogli da zaustavimo mirno„, zaključio je predsednik Srbije.

Domaćini večere posvećene migrantskoj krizi bili su predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji su posebno dočekali svakog od lidere zemalja zapadnog Balkana.

Na radnoj večeri uoči samita EU, pored predsednika Nikolića, učestvovali su premijeri Slovenije i Hrvatske, Miro Cerar i Tihomir Orešković, predsednik Makedonije Djorđe Ivanov, kao i evropski komesar Johanes Han i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh