Gradovi

EU: Grčka da kontroliše granicu ili slede mere

BRISEL – Evropska unija je danas povećala pritisak na Grčku da počne na odgovarajući način da kontroliše svoju granicu ili će morati da se suoči sa merama zvaničnog Brisela.

Evropska komisija je danas usvojila izveštaj u kojem se preporučuju mere koje će obezbediti da Grčka proverava podatke svih izbeglica sa podacima iz krivičnih baza podataka, kao i da im obezbedi smeštaj sve dok traje provera, prenela je agencija AP.

Komisija je saopštila da migranti koji ne ispunjavaju uslove da im bude pružena zaštita moraju u kraćem roku da budu poslati natrag kući, a takođe mora da se pojača kontrola granice pomoću nove opreme i infrastrukture.

Grčka ima rok od tri meseca da ispuni zahteve Komisije, a ako to ne uradi, Komisija će preporučiti da druge članice Evropske unije ponovo uvedu graničnu kontrolu kako bi se zaštitila „šengenska zona“.

Procenjuje se da je u Grčku tokom 2015. godine stiglo 850.000 migranata, što je preopteretilo tamošnju obalsku stražu i centre za prijem izbeglica.

Humanitarne organizacije navode da finansijski posrnula Grčka ima obezbeđen smeštaj za oko 10.000 ljudi, što je jednako samo jednom procentu ukupnog broja ljudi koji su ušli u tu zemlju.

AP Photo/Boris Grdanoski

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh