• Novosti online

  EU i AI zabrinuti zbog hapšenja novinarke Ane Lalić

  Portparolka za proširenje i susedsku politiku EU Ana Pisonero izjavila je danas da je Unija zabrinuta zbog hapšenja novinarke portala Nova.rs Ane Lalić.

  „Hapšenje novinarke Ane Lalić veoma je zabrinjavajuće. Pozdravljamo njeno jutrošnje oslobadjanje. Pozdravljamo i odluku Vlade Srbije da povuče mere za centralizaciju javnog informisanja o pandemiji korona virusa u vreme trajanja vanrednog stanja i osiguravanje slobode medija“, rekla je Pisonero za televiziju N1.

  Pisonero je dodala da je „sloboda medija ključna u svako doba i da mora biti očuvana“.

  „U ovo vanredno vreme izuzetno je važno da vanredne mere nisu na štetu osnovnih principa i vrednosti. Mediji i novinari imaju ključnu ulogu u informisanju javnosti o izuzetno važnim informacijama i praćenju akcija koje preduzima vlada“, navela je Pisonero.

  Direktor za istraživanja u evropskoj kancelariji organizacije Amnesti internešenel Masimo Morati rekao je da postoji zabrinutost zbog hapšenja novinarke Ane Lalić iz Novog Sada.

  Morati je za N1 rekao da je u odredjenim situacijama dozvoljeno uvesti privremene mere u oblasti ljudskih prava, ali da svaka preduzeta mera mora da bude srazmerna cilju.

  „Vlast ne bi trebalo da odgovori sankcijama, već dozvolom da informacije budu dostupne, jer što više izvora imamo, jasnija je slika. Ona je u obavezi da objasni kako se ograničavanjem protoka informacija štiti javno zdravlje, jer to je nešto što mi očigledno ne razumemo“, rekao je Morati za N1.

  Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog privodjenja novinarke Ane Lalić, ali i zadržavanja njene opreme posle oslobadjanja, istakavši da novinarima mora biti omogućeno da slobodno rade.

  Privodjenje novinarke Ane Lalić osudili su Medjunarodni institut za štampu i Reporteri bez granica.

  Lalić, koja je i članica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, puštena je iz pritvora danas oko 11 časova, a prethodno joj je bila odredjena mera zadržavanja od 48 sati jer je u tekstu objavila tvrdnje anonimnih izvora da zdravstveni radnici u Kliničkom centru Vojvodine nemaju adekvatnu zaštitu na radu.

  Privedena je u sredu uveče, pošto je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je objavljenim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

  U tekstu je, izmedju ostalog, navela da KCV ima problem sa „hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije“.

  Vlada Srbije je danas stavila van snage zaključak koji joj je davao kontrolu nad objavljivanjem informacija o pandemiji korona virusa, posle verbalnih protesta i hapšenja novinarke Lalić zbog teksta o uslovima rada u Kliničkom centru Vojvodine.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com