• Gradovi

  EU: Italija da upotrebi silu za uzimanje otisaka migranata

  BRISEL – Evropska komisija zatražila je od Italije da upotrebi silu, ako je to potrebno, za uzimanje otisaka migranata, a nakon pokretanja pravne procedure protiv te zemlje zbog neregistrovanja svih novopristiglih migranata u bazi podataka EU.

  Italija mora da razvije „solidniji pravni okvir“ da omogući „upotrebu sile za uzimanje otisaka i da unese odredbe o dugoročnom zadržavanju onih migranata koji odbijaju da daju otiske“, navela je EK u saopštenju.

  Takođe se dodaje da se bez odlaganja moraju svima uzeti otisci prstiju, prenosi AFP.

  Italijanski ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano odgovorio je da je italijanski pravni sistem već predivdeo upotrebu sile u takvim situacijama, ali su poslanici izrazili zabrinutost zbog tog zahteva.

  „To što EU legitimiše upotrebu sile protiv migranata nije u skladu sa konvencijama UN o ljudskim pravima i veoma je zabrinjavajuće“, rekao je Mario Maraciti, predsednik italijanskog odbora za društvena pitanja.

  EK je ove nedelje pokrenula pravni postupak protiv Hrvatske, Grčke i Italije zbog neregistrovanja svih migranata u zajedničku bazu podataka.

  Foto Tanjug/video, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com