Novosti online

ЕУ је превара, „Шенген” је мртав

Екстремној десници у Европи све иде наруку. Масовни прилив избеглица са Блиског истока, из Авганистана и Африке, неслога у Европској унији у проналажењу заједничког, европског одговора на велику „сеобу народа у 21. веку”, неуспешно прилагођавање традиционалних политичких странака и покрета савременим изазовима – само су неки од разлога да екстремни десничари задовољно траљају руке.

Популарност екстремне деснице у Европи несумњиво је у порасту. Њихове запаљиве пароле против „прљавих странаца”, „лажне демократије”, „неспособне ЕУ”, „издајничких влада”, уз захтеве за ново „читање и тумачење историје”, освајају простор и прете да озбиљније промене садашњи европски политички мозаик.

Крајем јануара на северу Италије, у Милану, одржан је састанак истакнутих представника екстремне деснице у Европи. Домаћин био је лидер италијанске Северне лиге Матео Салвини, а његови гости били су Хајнц Кристијан Штрахе – први човек аустријске Слободарске партије – Марин ле Пен, „газдарица” француског Националног фронта, и Том ван Грикен, посланик у Европском парламенту из белгијске популистичко-десничарске странке Валамс беланг.

„Ми смо будућност, једина нада за грађане у нашим државама, ми смо гаранти безбедности”, изјавио је тријумфално после миланског састанка Хајнц Кристијан Штрахе. „Само онај ко воли своју отаџбину може да воли и друге државе.”

Коментаришући најновија догађања у Европи, ови екстремни десничари су се сложили да је „Шенгенски споразум мртав”.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh