Ekonomija

EU nastavlja da udara na kineski čelik

železaraFoto: Tanjug, Sava Radovanović

„Ne možemo dozvoliti da nepravedna konkurencija, u vidu veštački jeftinog uvoza, ugrozi našu industriju. Odlučna sam u tome da iskoristim sva raspoloživa sredstva kako bi naši trgovinski partneri igrali po pravilima“, navodi se u saopštenju evropske komesarke za trgovinu Sesilije Malmstrem, prenosi agencija Frans pres.

U saopštenju se navodi da je Evropska komisija otvorila istragu povodom uvoza bešavnih cevi, teških ploča i toplo valjanog čelika iz Kine.

Smederevski adut

Jačanje antidampinških mera protiv Kine bi mogao da bude adut u prodaji Železare Smederevo, za koju se već interesuju investitori iz Kine. Ukoliko kineski čelik poskupi zbog mera EU, biće jeftinije proizvoditi ga u Evropi.

Komisija je pokrenula i odvojenu antidampinšku istragu u vezi za uvozom hladno valjanog čelika iz Kine i Rusije, podsećajući da je prošlog meseca uvela antidampinške mere na čelične šipke korišćene u građevinskoj industriji.

Malmstremova je prošlog meseca pozvala Kinu da smanji proizvodnju čelika.

„U svetlu zabrinjavajućeg trenda, pozivam vas da preduzmete sve odgovarajuće mere da ograničite prekomernu proizvodnju i druge uzroke koji pogoršavaju situaciju“, napisala je Malmstrem u pismu kineskom ministru trgovine Gao Hućengu.

Kina drži oko polovinu globalne proizvodnje čelika, ali je domaća tražnja značajno usporila zbog slabljenja tempa rasta nacionalne privrede.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh