• Gradovi

  EU odložila viznu liberalizaciju za Kosovo, Tursku, Gruziju

  BRISEL – Države EU odložile su viznu liberalizaciju sa Kosovom, Turskom, Ukrajinom i Gruzijom, javlja Rojters pozivajući se na izvore Evropske delegacije.

  Ukidanje viza za Kosovo je usporeno uprkos preporuci Evropske komisije da se liberalizuje vižni režim sa ove četiri zemlje, navode izvori EU, prenosi Rojters.

  I prištinski Zeri je danas objavio da Evropski parlament i Savet ministara EU neće doneti odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo pre jeseni ove godine.

  Kada je reč o Turskoj, Brisel kaže da Turska napreduje u ispunjavanju 72 kriterijuma za ukidanje viza ali s obizirom da će Ankara propustiti rok krajem juna, verovatnije je da će vize biti ukinute tek na jesen.

  Ambasadori EU su danas razgovarali o sličnom dogovoru sa Gruzijom ali odluka o tome nije doneta. Moguće je da će se to pitanje ponovo razmatrati iduće nedelje pre nego što budu razgovarali o još kontroverznijem pitanju Ukrajine.

  Holandija, koja trenutno predsedava Uniji zakazala je tehičke sastanke o Ukrajini tek nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova u Luksemburgu 9. i 10. juna, što je znak da pre toga verovatno neće biti doneta odluka o Kijevu.

  Posle zamaha od pre nekoliko nedelja podstaknutog dogovorom EU i Ankare o smanjenju priliva izbeglica i migranata u Evropu, pregovori o viznoj liberalizaciji su zapeli zbog odbijanja Turske da promeni svoje zakone protiv terorizma.

  Slabljenje zamaha je iskomplikovalo situaciju i za druge tri zemlje, kažu diplomate, a vreme do letnje pauze polako ističe.

  Evropski parlament koji treba da usvoji ovakve sporazume održaće poslednje sednice od 4. do 7. jula a zatim će nastaviti s radom tek sredinom septembra.

  Foto Tanjug/O. Toskić, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com