• Ekonomija

  EU odobrila novi gasovod – Srbija izvisila

  gasovod cevi cevovod gas turski tokFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

   

  Za razliku od Južnog toka, koji je trebalo da prolazi kroz Srbiju, ali je sprečen iz Brisela jer je Gaspromov projekat, TAP-om će gas teći stotinama kilometara južnije od Srbije, sa slabim izgledima da neki krak krene ka severu i otvori drugu liniju gasa za srpsku industriju i domaćinstva.

  TAP,gasovodFoto: tap-ag.com

   

  Grčka – Albanija – Italija

  Gasovod TAP bi trebalo da transportuje prirodni gas iz nalazišta Šah Deniz u Azerbejdžanu do Evrope. U dužini od 870 km, TAP će se povezati sa Transanadolijskim gasovodom (TANAP) na tursko-grčkoj granici, a planirano je da ide od grčke granice preko Albanije do Italije ispod Jadranskog mora.

  „Evropska komisija je zaključila da je ugovor između grčkih vlasti i Transjadranskog gasovoda u skladu sa evropskim propisima o državnoj pomoći“, navodi se u zvaničnom saopštenju Evropske komisije.

  Ugovorom je propisano kako će se izgraditi i upravljati gasovodom TAP, čija će gradnja početi sredinom ove godine, i definišu se obaveze svih strana uključenih u ovaj projekat, objavljeno je na sajtu Grik riportera.

  Ugovorom je, takođe, predviđen poseban poreski režim za TAP na period od 25 godina od početka rada.

  Ovaj projekat će, kako je saopštila Evropska komisija, poboljšati bezbednost i diverzitet evropskih energetskih zaliha, bez nepotrebnog narušavanja konkurencije na jedinstvenom tržištu.

  „Današnje odobravanje ugovora o TAP-u je važan korak ka završetku projekta Južni gasni koridor“, izjavio je potpredsednik Evropske komisije zadužen za Energetsku uniju, Maroš Šefčovič.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com