• Novosti online

  EU osudila izjavu palestinskog predsednika o Holokaustu

  Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić osudila je danas „neprihvatljive“ izjavu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa o Holokaustu i legitimnosti Izraela.

  Abas je u ponedeljak pred Parlamentom Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) rekao da je društvena uloga Jevreja, uključujući i pozajmljivanje novca, izazvala animozitet prema njima u Evropi, citirajući knjige jevrejskih autora. On je takodje ocenio da je Izrael evropski kolonijalni projekat.

  „Takva retorika koristi samo onima koji ne žele rešenje po modelu dve države, za šta se predsednik Abas zalaže“, navela je Kocijančić.

  U izjavi se navodi da su Holokaust i Drugi svetski rat oblikovali istoriju Evrope „više od bilo kog drugog dogadjaja“ i da obrazovanje o Holokaustu ostaje centralno u „izgradnji otpornosti protiv mržnje u društvu“.

  „Antisemitizam nije pretnja samo Jevrejima, već i osnovna pretnja našim otvorenim i liberalnim društvima. Evropska unija ostaje posvećena borbi protiv bilo kojeg oblika antisemitizma i svakog pokušaja da se Holokaust opravda ili trivijalizuje“, navela je Kocijančić.

  Abasove izjave su osudili izraelski premijer Benjamin Netanjahu, američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman, izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa Džejson Grinblat i drugi.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com