Svet

EU pooštrila sankcije Severnoj Koreji

Na listu sankcija protiv Severne Koreje dodato je još 16 osoba i 12 kompanija, saopšteno je iz Brisela.

brisel evropska unija evropa eu evrozona 2

Odluka Unije usledila je nekoliko dana pošto je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno usvojio rezoluciju kojom su proširene postojeće sankcije protiv Pjongjanga.

EU je uvela restriktivne mere protiv Severne Koreje još u decembru 2006. godine – meta su bili nuklearni program, oružje za masovno uništenje i raketni sistemi.

Sankcije obuhvataju zabranu trgovine oružjem, robom i tehnologijama koje mogu da doprinesu razvijanju ovih programa.

Iz EU je danas saopšteno da pooštravanje sankcija predstavlja usklađivanje stava s odlukom UN.

Moskva poziva Pjongjang na uzdržanost

Ruske vlasti izrazile su danas ozbiljnu zabrinutost i pozvale na uzdržanost Severnu Koreju koja je zapretila da će upotrebiti nuklearno oružje reagujući na novu rezoluciju UN kojom se pooštravaju sankcije toj zemlji.

Izjava lidera Kim Džong Una „izaziva ozbiljnu zabrinutost Moskve“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Nadamo se da će zemlje u regionu, kao i druge zemlje, pokazati uzdržanost u tom složenoj situaciji“, dodao je Peskov.

Kim je ranije danas rekao da Severna Koreja „uvek“ mora da bude spremna da koristi svoj nuklearni arsenal, reagujući na nove sankcije UN.

Savet bezbednosti UN jednoglasno je u sredu usvojio rezoluciji o pooštravanju sankcija Severnoj Koreji. Za rezoluciju je glasala i Kina, jedina saveznica Pjongjanga u Savetu bezbednosti.

SAD i Kina su sedam nedelja pregovarale o sankcijama koje uključuju i kontrolu robe koja ulazi i izlazi iz Severne Koreje, kao i zabranu prodaje ili transfer lakog naoružanja Pjongjangu.

Severna Koreja je saopštila da je 7. februara uspešno lansirala posmatrački satelit pomoću rakete dugog dometa, a prethodno da je izvela prvo testiranje hidrogenske bombe.

Pjongjang je izveo atomske probe koristeći nuklearnu fisiju 2006, 2009. i 2013. godine. Zbog tih proba zemlji su već uvedene međunarodne sankcije.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh