• Novosti online

  EU povodom presude Mladiću: Ključno sudjenje u novijoj istoriji Evrope

  Visoki zvaničnici Evropske unije izjavili su da danas okončan proces protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića predstavlja ključno sudjenje u novijoj istoriji Evrope za ratne zločine, uključujući genocid.

  U zajedničkoj izjavi povodom pravosnažne presude medjunarodnog suda u Hagu generalu Mladiću, šef evropske diplomatije Žozep Borel i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji naveli su da „poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima“.

  Oni su naveli da Evropska unija očekuje da svi politički akteri u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu pokažu punu saradnju sa medjunarodnim sudovima, da poštuju njihove odluke i da priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

  „Današnja odluka je prilika da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasledje rata i izgradili trajni mir“, naveli su evropski zvaničnici.

  Borel i Varheji su dodali da je to „preduslov za stabilnost Bosne i Hercegovine i osnov za njen put ka EU“.

  „Medjunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susednim zemljama treba da nastave misiju obezbedjenja pravde za sve žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida i članovima njihovih porodica. Ne može biti nekažnjivosti“, naveli su Borel i Varheji.

  Dodali su da će današnja presuda „doprineti zaceljenju rana svih koji su patili“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com