• Gradovi

  EU pozvala Prištinu da primeni svoj deo Briselskog sporazuma

  BRISEL – Savet ministara Evropske unije pozdravio je danas značajan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, posebno sporazume postignute 25. avgusta, i pozvao kosovske vlasti da što pre primene svoj deo sporazuma i konstruktivno se angažuju sa Srbijom u formulisanju i primeni budućih sporazuma.

  „Kosovo treba da zadrži svoje aktivno i konstruktivno angažovanje u procesu normalizacije sa Srbijom. Savet će nastaviti da pažljivo prati kontinuirane napore Kosova ka vidljvom i održivom napretku u normalizaciji odnosa sa Srbijom, uključujući primenu svih do sada postignutih sporazuma, kako bi Kosovo i Srbija mogli da nastave svako svoj evropski put bez međusobnog blokiranja u tim nastojanjima“, stoji u zaključcima zasedanja Saveta ministara EU.

  Savet podseća da je „napredak u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom ključan princip Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S SP) i da podvlači razvoj odnosa i saradnje između EU i Kosova“.

  U zaključcima se navodi da Savet pozdravlja potpisivanje S SP sa Kosovom u oktobru, uz ocenu da je reč o „prvom sveobuhvatnom sporazumu EU i Kosova“.

  „Njegovi zaključci, stupanje na snagu i primena su bez predrasuda prema stavu država članica u pogledu statusa Kosova“, ističe se u dokumentu.

  Kada je reč o liberalizaciji viznog režima, Savet ministara ističe značaj ispunjavanja svih uslova i ohrabruje Kosovo da nastavi napore kako bi napredovalo u tom procesu.

  Savet, takođe, pozdravlja odluku Kosova o uspostavljanju specijalnog suda za ratne zločine i poziva vlasti da bez daljeg odlaganja okončaju potrebne procedure kako bi taj sud što pre mogao da počne sa radom.

  „Sadašnji politički zastoj na Kosovu mora hitno da bude rešen. Savet osuđuje nasilje, posebno u političke svrhe i poziva opoziciju da odmah prekine opstrukciju rada parlamenta. Savet poziva na poštovanje vladavine zakona i obnovu normalnog parlamentarnog rada u skladu sa pravilima i procedurama“, naglašava se u zaključcima sa sastanka ministara spoljnih poslova EU.

  Savet ministara poziva Kosovo da se „usresredi na sprovođenje sveobuhvatnih reformi neophodnih za ispunjavanje obaveza u skladu sa S SP“, a posebnu pažnju u tom smislu potrebno je posvetiti unapređenju vladavine prava uključujući nezavisno sudstvo.

  Kosovo treba da pojača borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a kao prioritet navedene su reforme izbornog sistema i reforme javne uprave, stoji u dokumentu.

  „Efikasno zalaganje i zaštita ljudskih prava na celom Kosovu treba da se sledi, uključujući punu zaštitu kulturnog i verskog nasleđa“ kao i „inkluzija i zaštita pripadnika manjina i ranjivih grupa, kao i jačanje socijalne kohezije“, navodi se u zaključcima.

  EU će nastaviti da podržava socioekonomski razvoj Kosova u sklopu evropske reformske agende, kroz finansijsku i tehničku pomoć, dodaje se u zaključima.

  Kosovo treba da nastavi blisku saradnju sa Euleksom i aktivno doprinese punom sprovođenju njegovog mandata i nakon revizije, posle juna 2016, zakljucuje se u dokumentu.

  Foto skrinšot Tanjug video (arhiva, ilustracija)

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com