• Novosti online

  ЕУ предлаже већу хуманитарну помоћ за Грчку

  БРИСЕЛ – Европска унија предлаже повећану хуманитарну помоћ за Грчку, где је више од 20.000 избеглица и миграната заглављено након што су им балканске земље ограничиле улазак.

  Комесар ЕУ за хуманитарну помоћ и управљање кризама Христос Стилијанидес изнеће сутра план за који званичници кажу да ће определити 300 милиона евра ове године за пружање помоћи било којој држави чланици ЕУ, а не само Грчкој, у решавању хуманитарних криза, док је укупно 700 милиона евра предвиђено за наредне три године, преноси Ројтерс.

  Стилијанидес ће предложити финансирање нове шеме путем трансфера у оквиру постојећег вишегодишњег буџета ЕУ, наводе званичници.

  Портпарол Европске комисије Маргаритис Шинас рекао је новинарима да је нов план потребан „како би се спречило хуманитарно страдање као резултат пристизања броја људи без преседана у ЕУ”.

  Он је казао и да је Комисија веома забринута због насиља на грчко-македонској граници.

  Влада у Атини саопштила је раније да је Грчка од Европске уније затражила хитну помоћ од 480 милиона евра за смештај 100.000 избеглица и упозорила да прилив миграната прети да исцрпи државне ресурсе угрожене кризом, пренео је АФП.

  Портпаролка грчке владе Олга Геровасили рекла је новинарима да њена земља не може да поднесе пренапрегнутост изазвану пристизањем великог броја избеглица.

  „Ово су привремене мере. Потребно је трајно решење за смештај избеглица”, додала је она, подсетивши да је Грчка јасно ставила до знања да ће користити сва доступна дипломатска средства да пронађе најбоље могуће решење, преноси Танјуг.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com