Novosti online

ЕУ се спрема да ограничи Шенген на две године

БРИСЕЛ – Земље чланице Европске уније спремају се да ограниче Шенгенски режим на две године због мигрантске кризе, преноси АП позивајући се на поверљива документа.

Документима, у које је АП имао увид, предвиђено је да свака од 26 земаља чланица Шенген зоне може једнострано да успостави граничне контроле максимално шест месеци.

Тај период може да буде продужен на две године ако се утврди да нека чланица не успева да заштити своје границе.

Ова документа показују да су носиоци политичких одлука у ЕУ спремни да прогласе да Грчка не успева довољно да заштити своју границу. Око 2.000 људи још увек свакодневно стиже на грчка острва кријумчарским бродовима из Турске.

Неименовани европски званичник показао је поменута документа агенцији АП под условом да остане анониман јер су документа поверљива.

Са друге стране, званичници грчке владе нису желели да коментаришу садржај необјављених докумената, преноси Танјуг.

Европски званичници данас су у Бриселу признали да је функционисање Шенгена „озбиљно угрожено” и поручили Грчкој мора да учини додатне напоре да реши кризу у почетку.

У извештају који је АП имао увид 27. јануара, Европска комисија наводи „озбиљне недостатке у спровођењу спољне граничне контроле” додавши да „Грцка озбиљно занемарује своје обавезе”.

Државе чланице Европске уније дале су данас Грчкој рок од три месеца да отклони „мањкавости” у контролисању прилива миграната и избеглица, или ће се у супротном суочити са пограничним контролама у остатку Шенген зоне, наводе извори у ЕУ.

„Од највеће је важности да се Грчка позабави питањима која су идентификована у извештају који је Европска комисија усвојила као приоритет и хитан задатак”, наводе министри ЕУ у препоруци за коју два неименована извора у Бриселу кажу да је данас усвојена, преноси АФП.

У документу, у који је француска агенција имала увид, стоји да Грчка треба да у року од месец дана успостави акциони план за отклањање мањкавости, а да у року од три месеца поднесе извештај о његовој примени.

Одлука коју су донели министри због грчких примедби је кулминација вишенедељних притисака на Грчку, главну капију за милион избеглица и миграната који су ушли у Европу прошле године у највећој таквој кризи са којом се континент суочио после Другог светског рата, наводи Франс прес.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh