Gradovi

EU: Turska da zaustavi ili smanji broj ilegalnih migranata

ISTANBUL – Turska treba da zaustavi ili značajno smanji broj ilegalnih migranata koji prelaze preko njene teritorije ka Evropi a sporazum o readmisiji između Ankare i Brisela mora u potpunosti da stupi na snagu 1. juna, izjavio je danas šef Delegacije EU u Turskoj Hansjorg Haber.

„Veoma važan datum biće 1. jun kada sve odredbe sprozuma EU i Turske o readmisiji moraju biti potpuno primenjene“, rekao je on na konferenciji za novinare u Istanbulu, preneo je Rojters.

U međuvremenu, kako je dodao, važno je poboljšati primenu postojećeg bilateralnog sporazuma o readmisiji sa Grčkom i Bugarskom. Onda Turska mora da zaustavi ili veoma, veoma značajno smanji neregularno polaske izbeglica i migranata sa njene egejske obale do grčkih ostrva.

Haber je takođe rekao da oktobar nije automatski krajnji rok za ublažavanje viznog režima za građane Turske u Evropu.

Prema rečima zvaničnika EU, Brisel i evropske vlade računaju na Tursku da značajno smanji broj ljudi koji stižu do grčkih ostrva za nekoliko dana i da oni koji su išli brodom sada mogu biti deportovani u Tursku koja će ih primiti po postojećem sporazumu između Atine i Ankare.

Foto Tanjug/T.Valič, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh