Gradovi

EU: Turska mora da otvori granice za sirijske izbeglice

AMSTERDAM – Zvaničnici EU opomenuli su danas Tursku na njene međunarodne obaveze da ne zatvara granice za izbeglice, s obzirom da je na hiljade njih juče izbeglo iz Alepa.

Do 20.000 Sirijaca moglo bi da bude zaustavljeno na tursko-sirijskoj granici u nastojanju da uđu u Tursku, upozoravaju zvaničnici.

Turska je inače već prihvatila više od dva miliona izbeglica.

„Ženevska konvencija još uvek važi i ona predviđa da izbeglice moraju da se prihvate“, rekao je komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han pred neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata o migrantskoj krizi na kome učestvuje i Srbiju koju u Amsterdamu predstavlja Ivica Dačić.

AFP navodi, pozivajući se na diplomatske izvore EU da će ministri spoljnih poslova iskoristitii danas priliku u Amsterdamu da izraze zabrinutost zbog sudbine izbeglica koje beže pred ofanzivom sirijskih snaga protiv pobunjenika u Alepu.

„Suočavamo se sa veoma realnim izgledima za još jedan veliki priliv izbeglica (u Evropu)… što je rezultat neselektivnog bombardovanja oko Alepa“, rekao je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn uoči sastanka.

Prošle godine u Evropu je stiglo više od milion migranata, a EU je ponudila Turskoj tri milijarde evra za pomoć u obuzdavanju priliva izbeglica iz Sirije preko Turske.

IHH via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh