• Svet

    EU u strahu zbog mogućeg oživljavanja Turskog toka

    BRISEL/MOSKVA – Prošlonedeljne izjave zvaničnika Rusije i Turske o mogućem oživljavanju projekta izgradnje gasovoda Turski tok koji bi povezao dve zemlje, zabrinule su diplomate iz Evropske unije, koji, kako navodi agencija Rojters, doživljavaju ovaj projekat kao jačanje pozicije zvanične Moskve.

    Analitičari, međutim, tvrde da je ovaj projekat pre retorika nego realnost, navodi britanska agencija.

    Evropski zvaničnici strahuju da će Turski tok biti proširen kako bi zaobišao Ukrajinu kao tranzitnu rutu za isporuke gasa ka Evropi, što bi, kako dodaje Rojters, povećalo zavisnost od ruske gasne kompanije Gasprom i obustavilo alternativne isporuke iz Kaspijskog regiona.

    „Novo prijateljstvo Turske sa Rusijom bi moglo postati problem, ukoliko Rusija pokuša da Ukrajinu zameni Turskom. To ima smisla za Tursku, jer bi dobila jeftiniji gas iz Rusije, ali će to sa sobom doneti probleme, odnosno biće verovatno problem za nas“, izjavio je jedan visoki neimenovani zvaničnik EU, prenosi britanska agencija.

    Saradnja Rusije i Turske, gotovo godinu dana od turskog obaranja ruskog vojnog aviona je, prema ocenama analitičara, još uvek krhka, naročito u uslovima krize koju je prouzrokovao pokušaj vojnog puča u Turskoj.

    „U vremenima nestabilnosti, ako ste normalni, ne ulazite u velike infrastrukturne projekte“, izjavio je Simon Taljapietra iz briselske istraživačke kompanije „Brojgel“.

    Zvanična Moskva za sada planira izgradnju dva od prvobitno najavljena četiri kraka Turskog toka. Kapacitet jednog kraka je oko 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

    Sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se zbog izostanka saglasnosti Bugarske izjalovio projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

    Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda Turski tok imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Međutim, generalni direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler je izjavio prošle jeseni da će se graditi samo dve linije gasovoda, jer gasovod Severni tok 2 može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.

    Nakon što su turske vojne snage oborile u novembru ruski vojni avion na sirijskoj granici, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je saopštio da su pregovori o izgradnji gasovoda Turski tok obustavljeni.

    Foto Tanjug/J.Pap, arhiva

    Link Izvora

    Klikni za komentar

    Odgovori

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

    Na Vrh
    Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com