• Novosti online

  EU zvanično imenovala Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog

  Evropski savet imenovao je danas Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana.

  Lajčak će odmah preuzeti funkciju, a njegov mandat trajaće 12 meseci, saopštio je Evropski savet.

  Zadatak novog specijalnog predstavnika biće da postigne „sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova“, da unapredi dobrosusedske odnose i pomirenje izmedju partnera na Zapadnom Balkanu, „pomažući im da prevazidju nasledje prošlosti“.

  Njegova uloga biće i da doprinese doslednosti i efikasnosti delovanja EU na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.

  Lajčak je bio ministar spoljnih poslova Slovačke i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2017/2018. godine. Od 2007. do 2009. je bio Specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu i Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u toj zemlji.
  Haradinaj: Imenovanje Lajčaka će usporiti proces dijaloga sa Srbijom
  Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio je da imenovanjem Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog Kosova i Srbije, Evropska unija usporava proces u kome su, kako je naveo, vodeću ulogu do sada igrale Sjedinjene Američke Države.

  „U fazama velikog finala vodeće uloge SAD, EU usporava proces“, napisao je Haradinaj na svom Tviter nalogu, a preneo portal Kosovo onlajn.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com