• Novosti online

  EU:Masakr u Siriji mora da se zaustavi, poziv Rusiji da glasa za prekid vatre

  Evropska unija (EU) pozvala je danas na hitno zaustavljenje masakra u pobunjeničkoj enklavi kod Damaska, dok su francuski predsednik i nemačka kancelarka uputili pismo Rusiji da u Savetu bezbednosit UN glasa za rezoluciju o prekidu vatre u Siriji.

  „EU nema reči da opiše strahote koje doživljavaju stanovnici istočne Gute… Masakr mora da se zaustavi“, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

  Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel su sa svoje strane uputili pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kojem traže da Rusija glasa za rezoluciju o prekidu vatre u Siriji.

  Makron i Merkelova, koji se nalaze na sastanku u Briselu, zatražili su od Rusije da danas u Savetu bezbednosti UN glasa za rezoluciju koja predvidja prekid vatre od 30 dana kako bi bili evakuisani civili i povredjeni, i bila dostavljena humanitarna pomoć.

  Za sada se ne zna da li će Rusija, čiji je ambasador juče izjavio da ne postoji saglasnost o tekstu rezolucije, danas glasati, biti uzdržana ili će uložiti veto na koji ima pravo kao stalna članica Saveta bezbednosti UN.

  Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u istočnoj Guti od nedelje 426 civila, od kojih 98 dece, poginulo u vazdušnim napadima i artiljerijskoj vatri snaga sirijskog predsednika.
   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com