• Crna Gora

  Europol: Istaknuto mesto kriminalnih mreža sa Zapadnog Balkana u trgovini kokainom

   

   

  Trgovina kokainom u Evropi je sve nasilinija, više diversifikovana i konkurentnija a odlikuje je i pojava novih kriminalnih mreža, poput zapadnobalkanskih, navodi se u izveštaju Europola i Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) o tržištu kokaina.

  Najnoviji izveštaj ukazuje na novu dinamiku tržišta kokaina koja predstavlja jasnu pretnju evropskoj i globalnoj bezbednosti, saopštila je Evropska policijska agencija.

  Kako se ocenjuje, fragmentacija kriminalnog okruženja u zemljama izvorima otvorila je novu mogućnost evropskim kriminalnim mrežama da isključe posrednike i dobijaju direktne isporuke kokaina.

  Dalje se ukazuje da je nova konkurencija na tržištu dovela do povećanja ponude kokaina i samim tim do više nasilja.

  Kako se ističe, prethodno dominantni monopoli u isporukama kokaina na veliko na evropska tržišta, sada se suočavaju sa konkurencijom novih mreža koje trguju drogom.

  „Kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana su, npr, uspostavila direktne kontakte sa proizvodjačima i obezbedile istaknuto mesto u velikoprodaji kokaina“, navodi Europol.

  U izveštaju se ističu značaj intervencija na „izvoru kokaina“ i potreba jačanja saradnje i razmene informacija kako bi se efikasnije istraživale i otkrivale pošiljke.

  Ukazuje se i na važnost istraga pranja novca radi praćenja nezakonite dobiti i oduzimanja imovine stečene kriminalom.

  „Te finansijske istrage predstavljaju srž borbe protiv trgovine kokainom jer za posledicu imaju da se kriminal ne isplati“, ističe se.

  Šefica operativno-analitičkog centra u Europolu Hulija Vjedma (Julia Viedma) rekla je da je trgovina kokainom jedna od ključnih bezbednosnih bojazni sa kojom se EU sada suočava.

  „Gotovo 40 odsto kriminalnih grupa aktivnih u Evropi je umešano u trgovinu drogom a trgovina kokainom donosi milijarde evra profita“, rekla je Vjedma.

  Kloe Karpantije (Chloé Carpentier) iz istraživačkog sektora u UNODC istakla je da će se „trenutna dinamika diverzifikacije i proliferacije kanala snabdevanja kokainom, kriminalnih aktera i modaliteta verovatno nastaviti, ako se ne kontroliše“.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com