Politika

Evo novih rezultata: SNS 48, 26 %

izbori, parlamentarni izbori, srbija 2016, srbija, zastavaFoto: MONDO/Stefan Stojanović

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras da je lista Aleksandar Vučić Srbija pobeđuje osvojila 48,26 odsto glasova, a da će svoje predstavnike u Narodnoj skupštini imati još 11 partija, koalicija i manjinskih stranaka.

Prema rečima predsednika RIK-a Dejana Đurđevića, radi se o preliminarnim rezultatima dobijenim sa 8.213 biračkih mesta dok nije obrađeno 1,96 odsto mesta.

Koalicija SPS-Jedinstvena Srbija osvojila je 10,97 odsto glasova, lista Srpske radikalne stranke 8,11 odsto, sledi koalicija oko Demokratske stranke kojoj je pripalo 6,06 odsto dok je Pokret Dosta je bilo osvojio 6,05 odsto glasova birača.

Poslanike u novom sazivu Narodne skupštine imaće i koalicija SDS-LDP-LSV koja je osvojila 5,04 odsto glasova, i koalicija DSS-Dveri sa pet odsto.

Savez vojvođanskih Mađara dobio je 1,51 odsto glasova, lista Borko Stefanović-Srbija za sve nas 0, 95 odsto a Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka Muamera Zukorlića 0, 82 odsto glasova birača.

Evo novih rezultata: SNS 48, 26 %Evo novih rezultata: SNS 48, 26 %

Prema podacima RIK-a, listi Zavetnici-Milica Đorđević pripalo je 0,74 odsto glasova, Stranci demokratske akcije Sandžaka 0,72 odsto dok je Zelena stranka dobila 0, 64 odsto.

Lista U inat-Složno za Srbiju-Narodni savez osvojila je 0,47 odsto, Partija za demokratsko delovanje Ardita Sinani 0,42 odsto, a grupa građana Za Preporod Srbije 0,35 odsto glasova.

Ruska stranka osvojila je 0,36 odsto, lista Dijalog-mladi sa stavom 0,21 odsto glasova, Srpsko-ruski pokret 0,2 odsto glasova birača, a Republikanska stranka 0,12 odsto.

Izbori za republički parlament održani su u nedelju, a građani su mogli da biraju između 20 lista.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević istakao je da je nedelja bila „pakleni dan“ i da se vrše neviđeni pritisci na RIK.

Komisija je odbila prigovor kandidata za narodnog poslanika Vladimira Pavićevića kao neosnovan, podnet zbog, kako je Pavićević naveo, neregularnosti na biračkom mestu u opštini Pećinci.

Takođe su odbijeni kao neosnovani i prigovori kandidata za narodnog poslanika Aleksandra Stankovića, podnet zbog povrede izbornog prava na biračkom mestu u Novom Sadu, i birača Milana Subotića na rad biračkog odbora na Voždovcu.

Džakovi sa glasačkim listićima stigli su u Skupštinu i svaka od lista će moći da ima uvid u njih.

U nedelju je glasalo 3.713.016, ili 56,28 odsto od upisana 6.597.842 birača.

Republička izborna komisija ima rok do četvrtka da objavi konačne rezultate izbora.

U RIK-u navode i da će omogućiti ponovno brojanje glasova svakome ko podnese zahtev.

Srpska napredna stranka zatražila je ponovno prebrojavanje glasova i uvid u sav birački materijal, dan nakon što je opozicija formirala svoj pravni tim za kontrolu rezultata.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh