• Politika

  Evo šta je Dačić spremio za Lavrova i Kerija

  džon keriFoto: AP Photo/Jacquelyn Martin

  Predsedavajući ove organizacije Ivica Dačić spremio je za sve učesnike skupa prigodne poklone, pa će tako svako od njih od domaćina dobiti paket ručno pravljenih suvenira s motovima Srbije: obeleživač za knjige sa malim opancima i šarom pirotskog ćilima, magnet za frižider sa opančićima, vez kosovski božur, slatko od šljiva, čokančić sa motivima Beograda, razglednice i turističke brošure.

  ”Naravno da smo se potrudili da sve brojne goste lepo dočekamo i da Beograd i Srbiju predstavimo na najbolji način. Pokloni su spremni i odabrali smo ih u saradnji sa Turističkim organizacijama Srbije i Beograda. To su sitnice i suveniri koji predstavljaju Srbiju u malom”, objasnio je za „Alo“ Veljko Odalović, predsednik Izvršnog odbora Ministarskog saveta OEBS-a.

  Osim poklona koji su već upakovani u Beogradu je i sve ostalo spremno za sustrašnji događaj.

  Pošto su prvi gosti juče stigli na pripremne sastanke ozbiljne mere obezbeđenja su već vidljive, posebno oko hotela Hajat, gde će odsesti najviđeniji gosti, pre svih američki državni sekretar Džon Keri sa svitom od čak 260 članova.

  Na ulazu u taj hotel već su postavljeni detektori metala i specijalni štit kojim je zaštićen praktično ceo prostor hotelskog stepeništa, a uveden je i poseban režim na parkingu i svako vozilo se pre ulaska kontroliše da li ima sumnjive naprave.

  Slične mere su uvedene i u ostalih 18 hotela u kojima će biti smeštene delegacije 57 zemalja, članica OEBS-a i 11 država azijskih I mediteranskih partnera.

  Bezbednost je podignuta na najviši nivo, pa će samo za obezbeđivanje dveodnevnog skupa biti angažovano 7.000 policajaca.

  Beograd će ugostiti više od 40 ministara spoljnih poslova, jer će osim Kerija , doći i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, visoka predstavnica EU Federika Mogerini,kao I turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu..

  Zbog ovog događaja „Kombank arena“ je pretrpkla značajnu adaptaciju i prvi put je pretvorena u u veliki kongresni centar. Izgrađeno je 10 sala za sastanke sa 1. 700 mesta i preuređeno 11 prostorija za bilateralne susrete u prizemlju.

  22. Ministarski savet OEBS-a, #Beograd (02.12.2015.) #Photo#oscemc15 / 22nd #OSCE Ministerial Council, #Belgradepic.twitter.com/2qLB9L7ieo

  — ForeignAffairsSerbia (@SRBDiplomacy) December 2, 2015

  Na drugom i četvrtom nivou je napravljeno 111 kancelarija , a na trećem su lože pretvorene u kancelarije.

  Za učesnike je obezbeđeno 3.000 slušalica, 650 mikrofona, 12 video projektora, 130 televizora I 29 prevodličakih kabina za šest zvaničnih jezika.

  DAČIĆ: SRBIJA POLOŽILA ISPIT

  Srbija je uspešno položila veliki ispit i pokazala da može da bude objektivan i pošten posrednik u rešavanju konfliktnih situacija, izjavio je danas predsedavajući Oebs i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

  On je uveren da će Ministarski savet Oebs u Beogradu proteći u najboljem redu i atmosferi koja će dati šanse za dijalog.

  Dačić je za TV Pink rekao da je bilo sumnji kako će se Srbija ponašati kao predsedavajući Oebsa zbog svojih veza sa Rusijom, da su mnogi izražavali zabrinutost da li joj je ta uloga potrebna, te kako će se pritisci odražavati na Srbiju.

  „Međutim, mi smo se pokazali kao objektivan i pošten posrednik u rešavanju konfliktnih situacija ne samo u Ukrajini, već i na drugim mestima“, rekao je Dačić i istakao da su svi, od Vankuvera do Vladivostoka, izrazili veliko zadovoljstvo i zahvalnost i čestitali Srbiji na rezultatima.

  On je rekao da je Srbija predsedavanjem OEBS-u uspešno položila veliki ispit, imajući u vidu da je prvi put u novijoj istoriji jedna zemlja Zapadnog Balkana, koji je bio „predmet opservacije“ OEBS, bude na čelu te organizacije.

  „Ovo je veliki ispit za Srbiju koji smo uspešno položili. Srbija treba da se vrati i zauzme objektivno mesto koje je Jugoslavija imala, treba razmišljati u dogledno vreme i o kandidaturi za članicu SB UN“, rekao je Dačić i dodao da je zato važno da konferencija protekne u najboljem redu i u atmosferi koja će dati šanse za dijalog.

  Dačić je, navodeći da će se na marginama konferencije sastati američki i ruski šefovi diplomatije

  Dzon Keri i Sergej Lavrov, rekao da će i srpsko rukovodstvo, ali i svi učesnici konferencije, imati niz bilateralnih sastanaka.

  Šef diplomatije je takođe rekao da nisu bile ozbiljne spekulacije da bi skup Oebsa u Beogradu mogao da bude odložen, ističući da dešavanja na javnoj sceni u Srbiji mogu da nanesu štetu imidzu zemlje, ali na unutrašnjem političkom planu.

  Ministar spoljnih poslova Srbije je podsetio i da je Švajcarska prošle godine za organizaciju takvog skupa potrošila 17 miliona švajcarskih franaka, da će Srbija potrošiti pet, šest puta manje, ali da će skup sigurno biti bolji.

  Komentarišući poziv koji je NATO uputila Crnoj Gori da se priključi toj organizaciji, što bi moglo da bude tema ministarskog saveta Oebsa, Dačić je rekao da se Srbija ne meša u unutrašnje stvari drugih zemalja, da je na Crnoj Gori da odluči u kom savezu će biti.

  „Mi imamo našu politiku u NATO koja je jasno definisana“, podvukao je Dačić.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com