Novosti online

Evo šta je predsednik Tribunala zamerio Vučiću

hag, tribunalFoto: Guliver/getty images, Thinkstock

Tom prilikom izražena je zabrinutost Srbije za tretman i zdravlje haških optuženika, a iz tog suda iznete su zamerke zbog neizručenja dvoje radikala i angažmana generala Lazarevića.

Predsednik Vučić izrazio je brigu za tretman srpskih zatvorenika koji u inostranstvu izdržavaju zatvorske kazne na osnovu presuda Haškog tribunala, kao i za zdravlje pritvorenika u pritvorskoj jedinici u Hagu, saopštila je Pres služba predsednika.

Kako se navodi u saopštenju, „Ađijus je zamerio Vučiću što dvoje pripadnika Srpske radikalne stranke nisu izručeni Haškom tribunalu i rekao da je za međunarodnu zajednicu neprihvatljiv angažman generala Lazarevića na Vojnoj akademiji“.

Ađijus boravi u Beogradu u okviru završnih poseta zemljama regiona pred zatvaranje ovog Suda, a predsednik Vučić je ukazao na potrebu da se Republici Srbiji vrati dokumentacija dostavljena po zahtevima Tužilaštva MKTJ.

Dvojica sagovornika razgovarali su o nasleđu Haškog tribunala i budućem radu Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, koji će nastaviti poslove suda u Hagu, navodi se u saopštenju.

I glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc boravi danas i sutra u Beogradu u okviru priprema za redovni šestomesečni izveštaj koji će u decembru podneti Savetu bezbednosti UN.

Kako je saopšteno iz Tribunala, Bramerc će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tužiocem za ratne zločine Snežanom Stanojković, a razgovaraće i sa predstavnicima diplomatske zajednice.

S obzirom da Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prestaje da radi krajem godine, Kancelarija tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) preuzeće preostale zadatke Kancelarije tužioca MKSJ.

Bramerc će nastaviti da podnosi izveštaj o napretku Savetu bezbednosti UN svakih šest meseci, dodaje se u saopštenju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh