• Novosti online

  Evro-izvestilac za Makedoniju: Sudbina makedonskog naroda i države na probi

  Izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju, slovenački evroposlanik Ivo Vajgl, pozvao je danas makedonske političare da se ujedine oko projekta evropske i evro-atlanske budućnosti Makedonije.

  Agencija HINA podseća da je na jučerašnjem referendumu 91 odsto birača podržalo sporazum s Grčkom o promeni ustavnog naziva Makedonije kako bi se omogućio napredak države prema evro-atlantskoj integraciji, ali na glasanje je došlo samo nešto više od trećine gradjana s pravom glasa.

  „Sada je važno da međunarodna zajednica, EU i NATO i dalje podržavaju Makedoniju na putu u integracije. Ostalo će morati da obave makedonski političari koji bi morali biti svesni da se radi o dugoročnom interesu ili čak o sudbini makedonskog naroda i države. Ta je činjenica veća i važnija od stranačkih interesa i verovatnih ucena kojima je cilj da se zaboravi na nezakonite postupke predjašnje vlade“, izjavio Vajgl.

  Istakao je da je većina stanovnika Makedonije podržala projekt sadašnje vlade o sporazumu s Grčkom, no „oko pola miliona“ potencijalnih birača iz Makedonije koji žive u inostranstvu „praktično se pridružilo bojkotu, svesno ili zbog obmanjujućih informacija“, čime su, ocenio je Vajgl, doprineli da na referendumu nije postignuta predviđena zakonska kvota o najmanje polovičnoj izlaznosti.

  Tako je rezultat referenduma zapravo razotkrio „kontradiktornu situaciju u današnjoj makedonskoj politici“, u kojoj se svi deklarativno izjašnjavaju za evropsku i evroatlantsku budućnost države, a u isto vreme na bojkot referenduma pozivaju i najveća opoziciona stranka i šef države, iako je jučerašnje savetodavno referendumsko izjašnjavanje bilo „jedna od značajnih stanica na putu Makedonije do cilja“, naveo je Vajgl.

  Makedonski premijer Zoran Zaev će pokušati da u parlamentu ratifikuje sporazum s Grčkom, ali zbog neuspeha referenduma teško će dobiti dvotrećinsku većinu potrebnu za to, smatra HINA.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com