• KiM

  Evroparlament traži da Priština bez odlaganja uspostavi Zajednicu srpskih opština

  EU FOTO NOVOSTI DANA.RSEvropski parlament u Strazburu je danas zatražio od vlasti u Prištini da „neodložno“ uspostave Zajednicu srpskih opština saglasno sporazumu „postignutom uz posredovanje Evropske unije i oceni Ustavnog suda Kosova“.

  Evroposlanici su to naglasili u rezoluciji o kojoj su raspravljali, a sutra će glasati o njoj.

  Oni su podvukli da „Zajednica srpskih opština još nije uspostavljena, nije izradjen ni nacrt njenog statuta, a za formiranje te Zajednice su odgovorne vlasti Kosova“.

  Poslanici Evropske unije traže od vlasti Kosova da formiraju radnu grupu na visokom nivou „s jasnim oročenim mandatom za izradu predloga tog statuta koji će biti objavljen i dat na raspravu u Skupštini“ Kosova.

  Oni navode da se dosadašnji dogovori u dijalogu Beograd-Priština moraju sprovesti i pozivaju Evropsku službu za spoljne poslove, na čijem je čelu Federika Mogerini, da „redovno procenjuju kako dve strane sprovode svoje obaveze i o tome daju izveštaj EP“.

  Evropski parlament „izražava zabrinutost zbog i daljeg postojanja paralelnih struktura Srbije“ na Kosovu, a traže i da se „prihvateljivo i uzajamno prihvatljivo rešenje nadje i sa status rudarskog kompleksa Trepča“.

  U predlogu rezolucije se „lideri zajednice kosovskih Srba pozivaju da u potpunosti preuzmu odgovornost za svoje mesto i ulogu u institucijama zemlje, tako da deluju nezavisno od Beograda i da konstruktivno doprinose boljitku celog naroda Kosova“.

  Takodje se traži od vlasti Kosova da i dalje podržavaju uključivanje srpskih predstavnika i da „grade uzajamno poverenje izmedju zajednica tako što će pospešivati njihovu ekonomsku integraciju“.

  Uspostavljanje Specijalnog suda za sudjenje ratnim zločinima na Kosovu i Ureda specijalnog tužioca tog suda u Hagu je „pozdravljeno kao ključni korak ka obezbedjenju pravde i pomirenja“ i podvučeno da je „zaštita svedoka od presudne važnosti za uspeh tog Specijalnog suda, pa se vlasti pozivaju da gradjanima dozvole da koriste taj sistema bez straha od odmazde“.

  Evropski parlament ponovo primećuje da pet država članica EU ne priznaje nezavisnost Kosova i ukazuje da bi „priznavanje bilo od koristi za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i pojačalo uverljivost EU u njenoj spoljnoj politici“.

  Poslanici EU su „snažno osudili upućivanje“, kako je to rečeno, „srpskog nacionalističkog voza iz Beograda na Severno Kosovo“ i izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog „ratnohuškačkih i poruka uperenih protiv EU“.

  Oni su, navedeno je, „duboko zabrinuti zbog hapšenja Ramuša Haradinaja, na osnovu medjunarodne optužnice koju je 2004. izdala Srbija“ na osnovu univerzalne nadležnosti svog suda za ratne zločine.

  „I žale što se taj zakon“, kaže se u rezoluciji, „zloupotrebljava za istragu gradjana zemalja koje su pripadale bivšoj Jugoslaviji“.

  U dokumentu EP je izraženo zadovoljstvo što je Evropska komisija predložila da se ukinu vize za gradjane Kosova, a naglašava zabrinutost što prištinske vlasti ne ispunjavaju svoje obaveze da bi se to sprovelo, uključujući ratifikaciju sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com