• Gradovi

  Evropska federacija novinara šalje medjunarodnu misiju u Srbiju zbog stanja u medijima

  NUNS je to objavio pozivajući se na saopštenje te najveće evropske novinarske organizacije koja zastupa više od 320.000 novinara učlanjenih u 71 organizaciju u 43 države Evrope.

  „Kritičari kažu da zapadni zvaničnici zatvaraju oči na Vučićevo gušenje demokratskih sloboda u Srbiji sve dok on saradjuje u održavanju stabilnosti na nestabilnom Balkanu. Povodom upozorenja na ‘medijski mrak’ u Srbiji zasnovan na pritiscima Aleksandra Vučića na medije, Upravni odbor EFJ održao je 9. oktobra sastanak u Briselu na kojem se razgovaralo o tome kako je najbolje podržati novinare da se odupru pritiscima i koordiniraju svoje aktivnosti na medjunarodnom i evropskom nivou“, navodi se u tom saopštenju.

  Kako je rekao predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard, ta organizacija traži od Evropske komisije, a posebno od komesara nadležnog za pregovore o evropskoj politici susedstva i proširenja Johanesa Hana, da bude čvrst i koherentan kada je u pitanju primena evropskih standarda u oblasti slobode izražavanja i medijskih sloboda u Srbiji.

  U saopštenju se podseća da je i u najnovijem izveštaju o proširenju EU, Evropska komisija istakla da je Srbija „postigla odredjeni nivo pripreme“ ali da je i dalje potrebno „stvoriti okruženje u kojem se sloboda izražavanja može ostvarivati bez ometanja“.

  Prema podacima NUNS-a o incidentima protiv novinara u Srbiji, novi trendovi ukazuju na prelazak sa fizičkih napada na pritiske koji uključuju nadzor, sudske postupke, administrativno uznemiravanje, javne izjave zvaničnika protiv novinara i ekonomske pritiske, odnosno okruženje koje ugrožava nezavisne medije i koje je dovelo do samocenzure medju novinarima.

  Istraživanja pokazuju da 73 odsto novinara u Srbiji vidi autoocenzuru kao dominantan faktor medju kolegama, pokazali su podaci NUNS-a.

   

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com