Novosti online

Европска комисија предлаже измену правила азила

БРИСЕЛ – Европска комисија (ЕК) ће предложити реформу правила азила, у време када међу владама земаља ЕУ постоје дубока размимоилажења о приступу мигрантској кризи, јавља Ројтерс.

ЕК је прошлог месеца наговестила могућност да укине правило из такозваног „Дабинског система”, по коме је за азиланте одговорна прва држава ЕУ у коју уђу, што је представљало велики терет за Грчку и Италију.

Ројтерс међутим наводи, позивајући се на два извора ЕУ, да ће у предлогу Комисије бити задржан принцип „прве земље”, али да ће бити укључен и централни план распоређивања тражилаца азила по Европи, како би се земљама на ободима Уније дала могућност да их преселе, уколико прилив азиланата буде сувише велик.

Систем хитног пресељавања уведен прошле године пошто је рекордан број избеглица и миграната стигао у Грчку, усаглашен је уз жестоко противљење држава источне Европе.

За сваки предлог потребан је пристанак већине од 28 чланица ЕУ, као и Европског парламента, тако да званичници ЕУ и дипломате не очекују да се до договора дође брзо.

Један извор ЕУ рекао је да ће Комисија такође предложити „механизам финансијских санкција” за земље које одбију да прихвате азиланте.

„То треба да буде више од симболике, али и да се схвати као цена која се не може платити. Ако нека држава чланица не покаже солидарност у прихватању избеглица, то мора надокнадити финансијском солидарношћу”, рекао је тај извор, јавља Ројтерс а преноси Танјуг.

Прошле године, Комисија је сугерисала да би се државама могла дати могућност да, уместо да прихватају азиланте, плате 0,002 одсто националног дохотка за помоћ мигрантима. Европски лидери, међутим, нису то одобрили.

Један европски дипломата у Бриселу рекао је да би нови предлог о финансијском кажњавању такође био непопуларан.

Дипломате спекулишу да би поделе око миграната између земаља источне и западне Европе могле погодити преговоре о буџету Уније.

Званичници се, ипак, надају да би споразум ЕУ и Турске, који је већ довео до оштрог пада броја избеглица које стижу у Грчку, могао ослабити унутрашње напетости око тог питања, које су већ довеле до раста националистичких странака широм Европе.

Ројтерс такође додаје да Европска комисија планира да сутра условно предложи безвизни режим у зони Шенгена за грађане Турске.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh