• Gradovi

  Evropska unija sagradila mostove u Kraljevu

  KRALJEVO – Most na Musinoj reci u Kraljevu, koji je EU sagradila nakon urušavanja u poplavama u maju 2014. godine, danas je zvanično pušten u saobraćaj.

  EU je izdvojila 150.000 evra kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji za izgradnju dva mosta u Kraljevu, na Musinoj reci i Lopatnici, koji su završeni početkom decembra 2015. godine, saopštila je Kancelarija UN za projektne usluge – UNOPS.

  „Oba mosta izgrađena zahvaljujući pomoći EU završena su u predviđenom roku, ali najvažnije je da su građani njima zadovoljni. Nadamo se i daljoj saradnji sa EU, a u planu je izgradnja još osam mostova u Kraljevu“, rekao je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

  Centralni stub starog mosta urušio se zbog porasta vodostaja i izlivanja Musine reke, čime je 50 domaćinstava bilo odsečeno od svojih njiva. Takođe, stanovnici naselja morali su da putuju do centra Kraljeva zaobilaznim putem.

  Izgradnji mosta prethodilo je čišćenje terena i sanacija obala reka. Poplave su uzrokovale i destabilizaciju obale, pa je posebna pažnja posvećena njenom jačanju na mestima novih oslonaca mosta, dugog 14 metara.

  „Zahvaljujući ovoj pomoći EU, mostom na Musinoj Reci uspeli smo da povežemo dva sela. Oko 1.000 stanovnika više ne mora da ide zaobilaznim putevima do svojih njiva“, rekao je predsednik Mesne zajednice Musina Reka Đorđe Milutinović.

  Most na Musinoj reci sagrađen je od armiranog i prednapregnutog betona, dok je tri metara široka kolovozna ploča hidroizolovana i presvučena sa dva sloja asfalta, a uređeno je i odvodnjavanje površinske vode sa mosta.

  Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira se iz pretpristupnih fondova IPA.

  Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 32 opštine koje su najviše pogođene poplavama.

  Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija UNOPS-a, Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, navodi se u saopštenju.

  Foto skrinšot Tanjug video (arhiva, ilustracija)

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com