• Gradovi

  Evropski lideri: EU neće posredovati u katalonskoj krizi, niko neće priznati nezavisnost …

  Evropski lideri odbacili su danas mogućnost da EU posreduje u sporu izmedju Španije i Katalonije, nakon što je španska vlada saopštila da razmatra preduzimanje koraka ka oduzimanju autonomije Kataloniji.

  Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je rekao novinarima na marginama samita EU u Briselu da „nema mesta za bilo kakvu vrstu posredovanja, niti medjunarodnih inicijativa ili akcije“.

  Tusk je rekao da situacija u Španiji jeste zabrinjavajuća, ali da katalonska kriza nije na agendi samita u Briselu.

  Španija insistira da se o tom pitanju ne raspravlja na samitu.

  Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je da „niko u Evropskoj uniji“ neće priznati Kataloniju kao suverenu državu ako proglasi nezavisnost od Španije.

  Tajani je na samitu EU u Briselu rekao i da nema nameru da se sastane sa katalonskim liderom Karlesom Pućdemonom, niti da posreduje u krizi u Španiji nastalom zbog situacije sa Katalonijom.

  On je secesionistički spor nazvao „unutrašnjim pitanjem Španije“.

  Upitan zbog čega se još nije sastao sa Pućdemonom, Tajani je rekao da je Vlada Španije jedini „zakoniti“ predstavnik za razgovore o tom pitanju.

  Predsednik Evropskog parlamenta je dodao da je katalonska vlada „prekršila odredbe Ustava Španije“, ali i da je prekršila pravila kada je u pitanju katalonska autonomija.

  Lider Katalonije je posle referenduma održanog 1. oktobra a koji osporavaju centralne vlasti, potpisao deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, čiju je primenu odmah suspendovao, očekujući dijalog s centralnim vlastima u Madridu.

  Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao „istorijska nacija“, priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com