• Regioni

  EVROPSKI PARLAMENT: Dejton ostaje osnov teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH

  Poslanici EP, koji su raspravu o nacrtu ovog dokumenta obavili juče, podržali su sa 525 glasova za i 42 protiv rezoluziju EP o Dejtonskom sporazumu, koji se na dnevnom redu zasedanja EP našao povodom 20 godina od potpisivanja sporazuma.

  Istovremeno, 39 zastupnika ostalo je suzdržano. EP je pohvalio pozitivan progres BiH tokom poslednje dve decenije, ali i naveo da mnogo više posla ostaje pred zemljom.

  EP u rezoluciji poziva bh. vlasti da ulože dodatne napore kao neophodne na polju pomirenja, demokratskog razvoja i stabilizacije. Pomirenje kao proces traži ozbiljno angažovanje civilnog društva na njegovom ostvarenju, poručuje se, posebno uključenje mladih u interkulturni dijalog, kao i u sferu politike.

  Rezolucijom se iskazuje ozbiljna zabrinutost pripremama Republike Srpske za održavanje referenduma o državnom sudu i tužiteljstvu, koji se može posmatrati kao izazov teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

  Uz njega, rezolucija osuđuje nedavnu odluku RS da suspenduje saradnju s državnim pravosudnim i agencijama za provođenje zakona, ukazujući da se svi nedostaci u pravosudnom sistemu trebaju rešavati u okviru strukturnog dijaloga o sudstvu, gde su reforme sistema i pitanja u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u temelju ciljeva dijaloga.

  Podsećanje Parlamenta o suštini Dejtona, jasno kaže: entiteti nemaju pravo na secesiju. Dokument koji su početkom godine potpisali svi bh. državni i politički lideri obavezuje sve ključne faktore u zemlji da poštuju teritorijalni integritet i političku nezavisnot Bosne i Hercegovine.

  U tom svetlu, podseća se da samo državne institucije mogu da predstavljaju državu u međunarodnim organizacijama. Sa druge strane, činjenica je da glomazna, spora i komplikovana birokratska struktura, nesposobna za donošenje ključnih odluka, svojom nefunkcionalnošću daje pečat procesu evropskih integracija, umanjujući mogućnost zemlje da jednom funkcioniše kao dio EU.

  Dvadeset godina nakon potpisa na Dejtonski mirovni sporazum Evropski parlament još jednom naglašava opredeljenje miru i prosperitetu Bosne i Hercegovine, kao i podršku njenim evropskim aspiracijama. Ohrabruju političke reforme koje će promovirati socio-ekonomski razvoj i unaprediti funkcionisanje zajedničke države.

  Takva reforma bi, uz poboljšanje života građana BiH, trebalo i snažno da zagovara uzdržavanje od nacionalističke retorike koja može da ugrozi sav dosadašnji napredak, javlja agencija Anadolija.

  Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

  Autor: Tanjug,Foto: Glas javnosti

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com